Ελβετία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελβετία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έχει εκφράσει ανησυχίες για το εάν οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές θα «περάσουν» σε αυξήσεις από τις εταιρείες προς τους καταναλωτές.

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελβετία για τον Ιανουάριο, εν μέσω της αύξησης των ενεργειακών τιμών στην ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με την ελβετική στατιστική αρχή, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,3% έναντι 2,8% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,6% από αποπληθωρισμό 0,2% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- διαμορφώθηκε στο 3,2% από 2,7% τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,7% έναντι αποπληθωρισμού 0,2% τον Δεκέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,2% από 2% τον Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τις τελευταίες εβδομάδες η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έχει εκφράσει ανησυχίες για το εάν οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές θα «περάσουν» σε αυξήσεις από τις εταιρείες προς τους καταναλωτές.

Ο πρόεδρος της SNB, Τόμας Τζόρνταν, είχε δηλώσει πρόσφατα πως οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις «είναι ισχυρότερες από αυτές που η SNB έχει προβλέψει», αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία: Με απώλειες αντιδρά το γιεν στα δημοσιεύματα ενόψει του νέου διοικητή της BoJ

gazzetta
gazzetta reader insider insider