Μπατζής (Schroders): Αγορά στρατηγικής σημασίας η Ελλάδα για Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπατζής (Schroders): Αγορά στρατηγικής σημασίας η Ελλάδα για Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο
Η Schroders είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 5.800 ανθρώπους σε 38 τοποθεσίες.

Ο Δημήτριος Μπατζής είναι επικεφαλής Νοτίου τομέα Κεντροανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου της Schroders και Εκπρόσωπος ESG Γερμανίας, Αυστρίας & CEEMED. Βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή το πρώτο επενδυτικό Forum που διοργανώνει η Schroders στην Ελλάδα σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου με τίτλο «The Savvy Investor -Schroders Investment Conference Athens 2023», poy απευθύνεται σε Έλληνες επενδυτές.

Στη διάρκειά του ειδικοί της Schroders, θα μοιραστούν τις επενδυτικές τους απόψεις και εκτιμήσεις για την πορεία των αγορών και θα εξετάσουν πιθανά θέματα που μπορεί να καθοδηγήσουν τις παγκόσμιες και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές αγορές. Μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν για την κατανομή των πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, θα αναλύσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και στο Fixed Income, ενώ παράλληλα, θα τοποθετηθούν για το αν τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν στο μέλλον.

Μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Δημήτριος Μπατζής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας αγορά για την περιοχή της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η Schroders διατήρησε τη παρουσία της στη χώρα, ακόμα και σε συνθήκες ευμετάβλητες ή δυσχερείς. Κατά τη διάρκεια αυτών των προκλήσεων, και ιδίως μετά το COVID-19, η συνεργασία μας με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενισχύθηκε, από την οποία επωφελήθηκαν οι Έλληνες επενδυτές. Για εμάς, οι λέξεις "συνεργασία" και "εμπιστοσύνη" είναι δύο βασικές και θεμελιώδεις λέξεις-κλειδιά».

Αναφερόμενος στις τάσεις στις διεθνείς επενδύσεις επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι αγορές κινούνται πάντα μπροστά από τις οικονομικές ειδήσεις. Η περίοδος ύφεσης είναι δύσκολη για όλους, αλλά από επενδυτικής άποψης, είναι η κατάλληλη εποχή για να βρούμε νέες ευκαιρίες. Με βάση την έρευνά μας, ορισμένες από τις καλύτερες ευκαιρίες για τις μετοχές εμφανίζονται εν μέσω ύφεσης. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μην απογοητευόμαστε αν οι αγορές γίνονται ασταθείς και ευμετάβλητες».

Η Schroders είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 5.800 ανθρώπους σε 38 τοποθεσίες. Στις 30 Ιουνίου 2022, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ανέρχονταν σε 898,4 δισεκατομμύρια ευρώ, καταδεικνύοντας πως η εταιρεία συνεχίζει να παρέχει ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Μπατζή στο ΑΠΕ/ΜΠΕ:

  • Ποιες είναι οι τάσεις σήμερα στις διεθνείς επενδύσεις εταιρειών όπως η Schroders;

Οι αγορές κινούνται πάντα μπροστά από τις οικονομικές ειδήσεις. Η περίοδος ύφεσης είναι δύσκολη για όλους, αλλά από επενδυτικής άποψης, είναι η κατάλληλη εποχή για να βρούμε νέες ευκαιρίες. Με βάση την έρευνά μας, ορισμένες από τις καλύτερες ευκαιρίες για τις μετοχές εμφανίζονται εν μέσω ύφεσης. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μην απογοητευόμαστε αν οι αγορές γίνονται ασταθείς και ευμετάβλητες. Σήμερα μιλάμε για μια διαταραχή και αλλαγή καθεστώτος, καθώς περνάμε σε μια εποχή όπου ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα. Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι δομικά υψηλότερος τα επόμενα χρόνια λόγω της αποπαγκοσμιοποίησης και της απεξάρτησης από τον άνθρακα. Φυσικά, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν κύκλοι στον πληθωρισμό, αλλά αναμένουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα επιστρέψουν στις πολιτικές μηδενικών επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα ομόλογα θα έχουν αρνητική συσχέτιση με τις μετοχές μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, με την αναπροσαρμογή των αποδόσεων το 2022 και τον κίνδυνο ύφεσης το 2023, θεωρούμε ότι τα ομόλογα προσφέρουν μια ελκυστική πηγή απόδοσης και διαφοροποίησης.

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων ομολόγων, ορισμένες αναδυόμενες αγορές έχουν προχωρήσει περισσότερο στη μάχη κατά του πληθωρισμού και διαθέτουν αρκετά σταθερά μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη. Δεδομένων των υψηλών αποδόσεων, ιδίως στα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα, και του επιπέδου υποεπένδυσης σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων λόγω των αναταράξεων της τελευταίας δεκαετίας, βλέπουμε ευκαιρίες για το 2023.

Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα συνεχίσουν να είναι υψηλές, αλλά ως επενδυτής οι κίνδυνοι αυτοί είναι αδύνατο να χρονομετρηθούν ή να προβλεφθούν, δεδομένης της δυαδικής τους φύσης. Η κύρια άμυνά μας είναι η διαφοροποίηση και ο εντοπισμός τοποθετήσεων που μπορεί να μας προστατεύσουν από γεωπολιτικές ειδήσεις, αλλά που μας ενδιαφέρουν και για άλλους λόγους. Από αυτή την άποψη, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι στρατηγικές τοποθετήσεις σε εμπορεύματα και επενδύσεις που σχετίζονται με εμπορεύματα παρέχουν κάποια προστασία από τη γεωπολιτική, καθώς και από τους κινδύνους πληθωρισμού.

Θα προσθέσω και μια λέξη για τα γενικά επίπεδα κινδύνου. Ενώ οι προσδοκίες για τα επιτόκια είναι πλέον πιο ρεαλιστικές και αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα των επιτοκίων θα σταθεροποιηθεί, εκτιμούμε ότι η ρευστότητα θα παραμείνει περιορισμένη τους επόμενους μήνες. Σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύφεσης, πιστεύουμε ότι οι πιο προκυκλικές θέσεις πρέπει να εξισορροπηθούν με χαμηλότερες κατανομές σε αμερικανικές μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι συνετό να κρατήσουμε κάποιο περιθώριο στο πορτοφόλι μας για τις ευκαιρίες που είναι πιθανό να εμφανιστούν.

Ποια τα βασικά επενδυτικά προϊόντα που προσφέρει η Schroders; Απευθύνονται μόνον σε μεγάλους θεσμικούς, τράπεζες, ταμεία κλπ ή και σε ένα μέσο απλό πολίτη-επενδυτή που επιθυμεί να εξασφαλίσει το μέλλον του;

Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε κάθε είδους επενδυτές, από λιανοπωλητές, πελάτες ιδιωτικών τραπεζών έως μεγάλες εταιρείες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ή συνταξιοδοτικά κεφάλαια. Η Schroders, προσφέρει καινοτόμα προϊόντα και λύσεις σε πέντε επιχειρηματικούς τομείς λύσεων: θεσμικά, αμοιβαία κεφάλαια, ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, εναλλακτικές λύσεις (Alternatives), και διαχείριση πλούτου (Wealth Management). Οι πελάτες περιλαμβάνουν ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά προγράμματα, κρατικά επενδυτικά αμοιβαία κεφάλαια, δωρεές και ιδρύματα. Διαχειριζόμαστε επίσης περιουσιακά στοιχεία για τελικούς πελάτες στο πλαίσιο των σχέσεών τους με distributors, οικονομικούς συμβούλους και διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ποια η σημασία που αποδίδετε στο πλαίσιο δημιουργίας επενδυτικών προϊόντων (με χαρακτηριστικό παράδειγμα αμοιβαία κεφάλαια) σε εταιρείες που τηρούν τα κριτήρια ESG και ειδικότερα το κριτήριο της βιωσιμότητας; Πόσο σημαντικοί είναι οι στόχοι ESG για μια εταιρεία όπως η Schroders;

Οι παράγοντες ESG σχετίζονται με τη μη χρηματοοικονομική επίδοση των επιχειρήσεων και συνδέονται τόσο με το εσωτερικό τους περιβάλλον και τον τρόπο που είναι οργανωμένες και λειτουργούν, όσο και με το επιχειρηματικό τους μοντέλο (προϊόντα, υπηρεσίες κ.λπ.). Μετά το πέρας της πανδημίας, το ESG αναδεικνύεται σε προτεραιότητα. Σε όλη την Ευρώπη οι χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί οργανισμοί καλούνται να εφαρμόσουν τα κριτήρια ESG και να τα προσαρμόσουν στα χρηματοοικονομικά τους προϊόντα αλλά και στις επενδύσεις που υλοποιούν.

Έχουμε ενσωματώσει τον όρο και το περιεχόμενο του ESG στο DNA μας καθώς και στη λήψη αποφάσεων σε όλες τις επενδύσεις που διαχειρίζεται και εκτελεί η εταιρεία.

Ωστόσο, δεν βασιζόμαστε μόνο στο ESG: Πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα, καθώς προσδοκούμε από τις επενδύσεις μας κάτι περισσότερο από το κέρδος. Στόχος μας είναι να έχουμε μέσω των επενδύσεών μας θετικό - πρωτίστως στην κοινωνία και το περιβάλλον - αντίκτυπο. Ως εκ τούτου, δημιουργήσαμε ένα εσωτερικό εργαλείο με την ονομασία SustainEx που μετρά ακριβώς αυτόν τον αντίκτυπο.

Με απλά και επιγραμματικά λόγια πως μπορούμε να περιγράψουμε την λειτουργία επιχειρήσεων όπως η Schroders;

Για να διευκρινίσω από την αρχή - η Schroders δεν είναι και δεν ήταν ποτέ τράπεζα. Από την ίδρυσή μας το 1804 από την οικογένεια Schroders (η οποία παρεμπιπτόντως εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 48%) έχουμε δραστηριοποιηθεί μόνο σε ένα πράγμα: στην ενεργή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Η Schroders είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 5.800 ανθρώπους σε 38 τοποθεσίες. Στις 30 Ιουνίου 2022, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ανέρχονταν σε 898,4 δισεκατομμύρια ευρώ, καταδεικνύοντας πως η εταιρεία συνεχίζει να παρέχει ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα.

Οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρείας μας είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η ενίσχυση των σχέσεων με τους τελικούς πελάτες και η προώθηση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των εναλλακτικών και βιώσιμων επενδυτικών λύσεων. Παράλληλα, μέσω της ενεργητικής διαχείρισης, στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει άριστες επενδυτικές επιδόσεις στους πελάτες της, διότι σε ένα ταχέως εξελισσόμενο επενδυτικό τοπίο, οι πελάτες μας χρειάζονται ενεργητικούς διαχειριστές με τεχνογνωσία σε όλο το φάσμα των επενδύσεων. Τέλος, η εταιρεία μας διοχετεύει κεφάλαια σε βιώσιμες και ανθεκτικές επιχειρήσεις, επιταχύνοντας τη θετική αλλαγή στον κόσμο.

Αναφορικά με την Ελλάδα και την δραστηριότητα στη χώρα μας ποια είναι η εμπειρία που έχετε τα τελευταία χρόνια;

Η Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας αγορά για την περιοχή της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η Schroders διατήρησε τη παρουσία της στη χώρα, ακόμα και σε συνθήκες ευμετάβλητες ή δυσχερείς. Κατά τη διάρκεια αυτών των προκλήσεων, και ιδίως μετά το COVID-19, η συνεργασία μας με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενισχύθηκε, από την οποία επωφελήθηκαν οι Έλληνες επενδυτές. Για εμάς, οι λέξεις "συνεργασία" και "εμπιστοσύνη" είναι δύο βασικές και θεμελιώδεις λέξεις-κλειδιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Από ελεγκτικό «κόσκινο» 2.500 υποθέσεις αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, κληρονομιών

Α. Χαλκίδου (ACCA): Nευραλγικός ο ρόλος των πιστοποιημένων λογιστών στο σύγχρονο περιβάλλον των επιχειρήσεων

Πάνω από 800.000 ευρώ σήκωσε η ελληνική startup Billys - Η επόμενη ημέρα στη διαχείριση κοινοχρήστων

gazzetta
gazzetta reader insider insider