Ρωσία: Φάνηκαν στο έλλειμμα οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Δύσης - Άγγιξε τα 25 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Φάνηκαν στο έλλειμμα οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Δύσης - Άγγιξε τα 25 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο
Μεγάλη βουτιά έκαναν τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Ιανουάριο, συμβάλλοντας στο έλλειμμα προϋπολογισμού που ήταν το μεγαλύτερο για τον μήνα αυτό από το 1998.

Μεγάλη βουτιά έκαναν τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον πρώτο μήνα του έτους, συμβάλλοντας στο έλλειμμα προϋπολογισμού που εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα, για μήνα Ιανουάριο, από το 1998.

Αναλυτικότερα, τα φορολογικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο συρρικνώθηκαν κατά 46% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ενώ καταγράφηκε αύξηση 59% στις δαπάνες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ο συνδυασμός των δύο διεύρυνε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας στα 1,76 τρισ. ρούβλια (25 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η μείωση των εσόδων πετρελαίου και αερίου έρχεται στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στις εξαγωγές της Ρωσίας, που πλέον περιλαμβάνουν την ευρωπαϊκή απαγόρευση των εισαγωγών που φτάνουν δια θαλάσσης αλλά και το πλαφόν των χωρών της G7. Με τα μέτρα αυτά, το αργό των Ουραλίων -βασικό εξαγωγικό μείγμα της Ρωσίας- διαπραγματεύεται με σημαντικό dicount σε σχέση με το brent.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνησή του να καταστρώσει ένα σχέδιο για τον τρόπο αξιολόγησης της τιμής του ρωσικού πετρελαίου ούτως ώστε να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση των κυρώσεων στα έσοδα του προϋπολογισμού έως την 1η Μαρτίου. Το Υπουργείο Οικονομικών φορολογεί τους παραγωγούς πετρελαίου με βάση μια μηνιαία εκτίμηση των τιμών του αργού των Ουραλίων από την Argus Media. Η εκτίμηση περιλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης για φορτία που αποστέλλονται στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» Goldman Sachs για ραγδαία άνοδο στο πετρέλαιο από την έλλειψη προσφοράς

Καύσιμα: Ο φόβος της ύφεσης αναμετράται με το φόβο της έλλειψης αποθεμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider