Πελαγίδης (ΤτΕ): Σε ανοδική τροχιά για την επόμενη 5ετία η ελληνική οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πελαγίδης (ΤτΕ): Σε ανοδική τροχιά για την επόμενη 5ετία η ελληνική οικονομία
Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται σε θετική τροχιά για τα επόμενα πέντε χρόνια, εξέφρασε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Θεόδωρος Πελαγίδης.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται σε θετική τροχιά για τα επόμενα πέντε χρόνια, εξέφρασε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Θεόδωρος Πελαγίδης.

Και αυτό, χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους και στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας διεθνώς που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, όπως εξήγησε ο κ. Πελαγίδης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

«Και μόνο η θετική επίδραση των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπολογίζεται ότι θα προσθέσει τουλάχιστον 4 μονάδες αύξησης στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι το 2026» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι ορατή κάποια αιτία εκτροχιασμού», ενώ όπως σημείωσε, οι πολιτικές εξελίξεις δύσκολα θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτήν την ανοδική πορεία, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ότι το δημόσιο χρέος είναι ρυθμισμένο και ότι οι αγορές έχουν πάντα μια επιρροή στις οικονομικές πολιτικές.

«Είδαμε τι συνέβη στη Βρετανία, όπου μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξε ο πρωθυπουργός υπό την πίεση των αγορών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελαγίδης.

Σχετικά με τη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 9% του ΑΕΠ, επεσήμανε ότι είναι μεν αρνητική εξέλιξη αλλά δεν εμπνέει ανησυχία διότι κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στις αυξημένες τιμές των ενεργειακών αγαθών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 35% των εισαγωγών, ενώ σε κάποιο βαθμό ήταν και αναμενόμενη λόγω της ισχυρής αύξηση του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι οι κεντρικές τράπεζες κλίνουν προς την αυστηρή ρητορική, εκείνη των λεγόμενων «γερακιών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με στόχο να πείσουν ότι είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν την απώλεια ελέγχου του πληθωρισμού. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» τόνισε ο κ. Πελαγίδης και σημείωσε ότι υπάρχουν σήμερα δύο σχολές σκέψης.

  • Όπως εξήγησε ο κ. Πελαγίδης, η πρώτη σχολή είναι εκείνη του Γάλλου καθηγητή Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, ο οποίος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει απότομα και θα επανέλθουμε στις συνθήκες αποπληθωρισμού της προηγούμενης δεκαετίας, με υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό.
  • Τη δεύτερη σχολή εκφράζει ο Αμερικανός οικονομολόγος Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μεν, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, λόγω δομικών αλλαγών, όπως η πράσινη μετάβαση, η αποπαγκοσμιοποίηση και οι δημογραφικές εξελίξεις που αυξάνουν το κόστος στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα εδραιώνεται στο παγκόσμιο στερέωμα - Οι επενδυτές αισθάνονται ασφαλείς

Επέστρεψε στην ανάπτυξη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη - Σε υψηλό 7μηνου ο PMI τον Ιανουάριο

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider