Σε ιστορικό χαμηλό του ριάλ του Ιράν έναντι του δολάριου - Πιέσεις από τις κυρώσεις στην Τεχεράνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ιστορικό χαμηλό του ριάλ του Ιράν έναντι του δολάριου - Πιέσεις από τις κυρώσεις στην Τεχεράνη
Έχει απωλέσει το 29% της αξίας του από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν που ξεκίνησαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι.

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι του αμερικανικού δολαρίου έφτασε το Σάββατο το ριάλ του Ιράν, με τον νόμισμα της χώρας της Μέσης Ανατολής να «λυγίζει» υπό το βάρος των κυρώσεων της Δύσης έναντι της Τεχεράνης.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η ισοτιμία των δύο νομισμάτων έφτασε έως και τα 447.000 ριάλ ανά 1 δολάριο το Σάββατο, σύμφωνα με το site ξένου συναλλάγματος Bonbast.com.

Το ριάλ έχει απωλέσει το 29% της αξίας του από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν που ξεκίνησαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι τις 16 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, Μοχάμαντ Ρέζα Φαρζίν, απέδωσε το Σάββατο την πτώση στο ριάλ σε ξένη επιρροή που οι εχθροί της Τεχεράνης χρησιμοποιούν για να αποσταθεροποιήσουν την ισλαμική δημοκρατία. «Σήμερα η κεντρική τράπεζας δεν αντιμετωπίζει κανένα περιορισμό σε ξένο συνάλλαγμα, πόρων χρυσού και αποθεμάτων ρευστού».

Με τον πληθωρισμό στο Ιράν να κινείται κοντά στο 50%, οι πολίτες αναζητούν ασφαλέστερες τοποθετήσεις για τις καταθέσεις τους, προσπαθώντας να αγοράσουν δολάρια, άλλα ξένα νομίσματα και χρυσό.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι 27 χώρες μέλη σχεδιάζουν να υιοθετήσουν νέα μέτρα κατά της Τεχεράνης πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης την ερχόμενη Δευτέρα, στα πλαίσια των περιορισμών που θα ενταχθούν στο καθεστώς κυρώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To bitcoin «πάτησε» τα 23.000 δολάρια για πρώτη φορά το 2023

Η Nomura προειδοποιεί για πληθωριστική «βόμβα» 720 δισ. δολαρίων από την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider