Knot (ΕΚΤ): Δεν θα σταματήσουμε σε μία αύξηση 50 μ.β. στα επιτόκια - Αυτό είναι σίγουρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Knot (ΕΚΤ): Δεν θα σταματήσουμε σε μία αύξηση 50 μ.β. στα επιτόκια - Αυτό είναι σίγουρο
Η κεντρική τράπεζα προανήγγειλε τον Δεκέμβριο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το 2023 για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

Δεν θα σταματήσει σε μία μόνο αύξηση 50 μονάδων βάσης των επιτοκίων της στις επόμενες συνεδριάσεις της η ΕΚΤ, δήλωσε στο CNBC ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου την Πέμπτη.

«Δεν θα σταματήσoυμε μετά από μια μόνο αύξηση 50 μονάδων βάσης, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Klaas Knot, για τις επερχόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Η κεντρική τράπεζα προανήγγειλε τον Δεκέμβριο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το 2023 για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, ακόμη και αν παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου ανήλθε στο 9,2% στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση των τιμών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, ο Knot δεν πιστεύει ότι όλα τα πρόσφατα δεδομένα είναι «ενθαρρυντικά».

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι δεδομένα που δεν είναι ενθαρρυντικά από την πλευρά μας», δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Έχουμε δει μια ακόμη μέτρηση για τον πληθωρισμό όπου δεν υπήρχαν ενδείξεις μείωσης των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων. Επομένως, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, και ο βασικός πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφωθεί στην Ευρωζώνη και αυτό σημαίνει ότι οι εξελίξεις της αγοράς που βλέπω, ας πούμε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου δεν είναι απολύτως καλοδεχούμενες από την οπτική μου. Δεν νομίζω ότι είναι συμβατή με την πραγματικότητα μια έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού προς το 2%» είπε ο Knot.

Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο. Το ερώτημα είναι εάν η κεντρική τράπεζα γίνεται πολύ επιθετική με την αυστηροποίηση της πολιτικής της και περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, ο Knot έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων.

«Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που πρέπει να καλύψουμε, θα το καλύψουμε με σταθερό ρυθμό πολλαπλών αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης», σχολίασε.

«Πού θα τελειώσει αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης, δεν μπορώ να το πω εκ των προτέρων, αλλά είναι πολύ σαφές ότι η πρόεδρός μας χρησιμοποίησε τον πληθυντικό στις διατυπώσεις της, κι εγώ χρησιμοποιώ τον πληθυντικό εδώ. Έτσι, δεν θα σταματήσει μετά από μια μόνο αύξηση 50 μ.β., αυτό είναι σίγουρο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπούλαρντ (Fed): Συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να φτάσουν το 5%

Μέστερ (Fed): Θέλουμε κι άλλες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων - Φάνηκε πως «δουλεύουν» ενάντια στον πληθωρισμό

Ομόλογα: «Φωτιά» στις πωλήσεις παγκοσμίως - Ρεκόρ με σχεδόν 600 δισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider