Συγκρατημένη αισιοδοξία Τζεντιλόνι - Ντομπρόβσκις: Αβεβαιότητα αλλά και ενθαρρυντικά στοιχεία

Newsroom
Μοιράσου το
Συγκρατημένη αισιοδοξία Τζεντιλόνι - Ντομπρόβσκις: Αβεβαιότητα αλλά και ενθαρρυντικά στοιχεία
Τζεντιλόνι και Ντομπρόβσκις συμμερίζονται την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρει να γλυτώσει την ύφεση.

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΕ μπορεί να αποφύγει μια ύφεση και να έχει μια πιο ήπια επιβράδυνση, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Οικονομικό Επίτροπο, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Η οικονομική κατάσταση είναι ακόμα αβέβαιη. Είχαμε κάποια ενθαρρυντικά νέα, καταφέραμε να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν σημαντικά ενώ ο πληθωρισμός κορυφώθηκε πέρυσι στην Ευρώπη», επεσήμανε αρχικά προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup.

«Έτσι, υπάρχει μια ευκαιρία να αποφευχθεί μια βαθιά ύφεση και ίσως να εισέλθουμε σε μια πιο περιορισμένη, ρηχή οικονομική συρρίκνωση», έσπευσε να συμπληρώσει.

Στο ίδιο μήκος ήταν και η τοποθέτηση του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, που υπογράμμισε πως η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να ξεφύγει από την απότομη οικονομική ύφεση που κάποιοι είχαν προβλέψει πριν από αρκετούς μήνες, όταν οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονταν στα ύψη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η περιοχή έχει γλιτώσει εντελώς τους κινδύνους.

«Σαφώς, βλέπουμε κάποια θετικά σημάδια και για παράδειγμα, η αγορά εργασίας της ΕΕ παραμένει πολύ ισχυρή. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί. Αλλά θα έλεγα ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση» προειδοποίησε.

Όπως έγραψε νωρίτερα σήμερα το insider.gr, σήμερα πραγματοποιείταο η πρώτη σύνοδος των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για το 2023 με βαριά ατζέντα και θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Το νέο θέμα, που για πρώτη φορά συζητείται εκτενώς (μετά τη σχετική λιτή αναφορά στην δήλωση που κοινοποιήθηκε μετά το προηγούμενο Δεκέμβριο, είναι το πλαφόν κατανάλωσης ενέργειας (ρεύματος, φυσικού αερίου και άλλων μορφών) έως το οποίο θα μπορούν τα κράτη-μέλη να παρέχουν επιδοτήσεις.

Θα συζητηθούν και case studies κρατών-μελών, με την Ολλανδία να παρουσιάζει το δικό της μοντέλο, όπως έγραφε το insider. Το ολλανδικό σχήμα που ισχύει για το 2023 ορίζει πολύ συγκεκριμένα ανώτατα όρια κατανάλωσης σε ετήσια βάση, πέραν των οποίων οι τιμές που θα ισχύουν θα πληρώνονται από τους καταναλωτές με βάση την αγορά. Θα παρουσιαστεί και το σχήμα που ισχύει στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντόναχιου (Eurogroup): «Πολύ ανθεκτική η Ευρωζώνη - Πιθανό να αποφύγουμε την ύφεση»

Δανεισμός 2,5 - 3 δισ. τώρα και τα υπόλοιπα μετά την... αναβάθμιση

JP Morgan: Μην εκπλαγείτε εάν το ΤΧΣ εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης των συμμετοχών του από τις τράπεζες