Ενέργεια: «Κλείδωσε» η αύξηση των «πράσινων» επενδύσεων έως το 2030 – Αποκαλυπτήρια του νέου οδικού χάρτη προς τις ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: «Κλείδωσε» η αύξηση των «πράσινων» επενδύσεων έως το 2030 – Αποκαλυπτήρια του νέου οδικού χάρτη προς τις ΑΠΕ
Παρουσίαση την επόμενη Δευτέρα σε Διυπουργική Επιτροπή του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Στόχος οι ΑΠΕ να φτάσουν τα 28 GW έως το 2030 και οι μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των 8 GW.

«Σήμα» για σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων στις τεχνολογίες απανθρακοποίησης του ενεργειακού μείγματος θα δίνει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αυξάνοντας τη φιλοδοξία «πράσινης στροφής» της χώρα μας έως το 2030.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το insider.gr, η επεξεργασία Σχεδίου έχει πλέον ολοκληρωθεί και πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, σε Διυπουργική Επιτροπή. Θα ακολουθήσουν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του επικαιροποιημένου ενεργειακού «οδικού χάρτη», ο οποίος θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση.

Στον «πυρήνα» του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ βρίσκεται η αυξημένη φιλοδοξία για ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα. Κι αυτό γιατί, με την αναθεώρηση, θα τεθεί ένας ακόμη πιο φιλόδοξος στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής έως το τέλος της 10ετίας, ώστε αυτό να ανέλθει στο 80%, από 65% που προβλέπεται τώρα.

ΑΠΕ 28 GW έως το 2030

Όπως είναι φυσικό, το αυξημένο αυτό ποσοστό μεταφράζεται σε σημαντική ενίσχυση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, πλέον ο στόχος για «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030 αναβαθμίζεται στα 28 GW, από τα 19 GW που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ για το τέλος της 10ετίας.

Από το παραπάνω «πράσινο» portfolio, για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τις μονάδες αντλησιοταμίευσης οι προβλέψεις του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου παραμένουν παραπλήσιες με τις υφιστάμενες επιδιώξεις. Έτσι, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2030 στα επίπεδα των 4 GW, από τα 3,9 GW του υφιστάμενου ΕΣΕΚ. Στα νέα έργα περιλαμβάνεται το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, το οποίο είναι ολοκληρωμένο κατά 90% και πλέον, όπως και το έργο της εταιρείας στον ποταμό Μετσοβίτικο.

Κινητοποίηση περισσότερων κεφαλαίων

Ως αποτέλεσμα, «όχημα» για την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ θα αποτελέσουν οι υπόλοιπες «πράσινες» τεχνολογίες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Έτσι, τα έργα αυτών των τεχνολογιών πλέον προβλέπεται να διαμορφωθούν στο τέλος της 10ετίας στα 24 GW συνολικής ισχύος, από 15,1 GW που είναι ο υφιστάμενος στόχος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα δώσουν για πρώτη φορά το «παρών» και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με συνέπεια να ενσωματώνεται και αυτός ο νεοαναδυόμενος «πράσινος» κλάδος στα έργα που θα συμβάλλουν στη σημαντική απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος. Έτσι, θα προβλέπεται πως έως το 2030 θα έχουν αναπτυχθεί offshore πάρκα 2-2,5 GW, τα οποία συγκαταλέγονται στο ανανεώσιμο χαρτοφυλάκιο των 24 GW.

Όπως είναι φυσικό, οι πιο φιλόδοξοι στόχοι για αιολικά και φωτοβολταϊκά θα «μεταφραστούν» και σε μεγαλύτερες επενδύσεις στις δύο τεχνολογίες, συγκριτικά με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ. Έτσι, με δεδομένο ότι έφτασαν τα 10,15 GW τα έργα που είχαν ενεργοποιηθεί έως το τέλος του προηγούμενου έτους, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις περίπου 8,3 δισ. ευρώ μόνο για τις δύο αυτές «πράσινες» τεχνολογίες.

Μείωση της κατανάλωσης αερίου

Στον αντίποδα, το υφιστάμενο ΕΣΕΚ προβλέπει για το σύνολο των ΑΠΕ (συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και τα υδροηλεκτρικά – αντλησιοταμιευτικά) επενδύσεις 9 δισ. ευρώ και μάλιστα για όλη τη 10ετία 2020-230. Αυξημένα κεφάλαια αναμένεται να κινητοποιήσει και ο πιο φιλόδοξος στόχος για μονάδες αποθήκευσης, όπου στο νέο Εθνικό Σχέδιο εκτινάσσεται στα επίπεδα των 8 GW, από 1,5 GW που προβλεπόταν στον προηγούμενο ενεργειακό «οδικό χάρτη».

Η ενισχυμένη διείσδυση αύξηση των ΑΠΕ θα «εκτοπίσει» σε μεγαλύτερο βαθμό το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Ως συνέπεια, το ΕΣΕΚ προβλέπει πως συνεχή μείωση της εγχώριας κατανάλωσης καυσίμου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη αυτή δεν σημαίνει πως δεν θα είναι απαραίτητες οι νέες θερμοηλεκτρικές μονάδες αερίου που βρίσκονται υπό κατασκευή ή ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία, καθώς οι σταθμοί θα αντισταθμίζουν τις αυξομειώσεις που έχει η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών, λόγω στοχαστικότητας.

Την ίδια στιγμή, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα θέτει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για την ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως και για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στις μεταφορές και την ψύξη-θέρμανση. Κάτι που θα επιτευχθεί με την ενίσχυση του εξηλεκτρισμού των δύο αυτών τομέων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολλανδική πρόταση για πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος, αερίου στο τραπέζι του Eurogroup της Δευτέρας - Η θέση της Κομισιόν

Υποδομές: «Ανοίγει κύκλος» προσφορών – συμμετοχών σε διαγωνισμούς άνω των 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε 45 ημέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider