Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Ο οργανισμός που στηρίζει το επιχειρείν στον αγροδιατροφικό τομέα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Ο οργανισμός που στηρίζει το επιχειρείν στον αγροδιατροφικό τομέα
Ποιος είναι ο οργανισμός που στηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό «από το χωράφι στο ράφι» στην Ελλάδα. Η γέννηση της ιδέας, η βασική στόχευση και το έργο της πρώτης τετραετίας της λειτουργίας του.

«Από το 2018 μέχρι και σήμερα στηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό σε όλη την αλυσίδα ‘από το χωράφι στο ράφι’» δήλωσε πρόσφατα η Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Έφη Λαζαρίδου, ξεδιπλώνοντας στους εκπροσώπους του Τύπου το όραμα και το έργο της τελευταίας τετραετίας.

«Στηρίζουμε πολλές περιοχές και ακόμη περισσότερους τομείς της αγροδιατροφής. Με όχημα την αγροτική οικονομία, επιχειρούμε να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές της χώρας», τόνισε η ίδια, περιγράφοντας τη δράση του οργανισμού. Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στις προσπάθειες του οργανισμού να στηριχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, μέσω ειδικών επιμορφωτικών προγραμμάτων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στη δημιουργία γυναικείων συνεταιριστικών σχημάτων.

Το προφίλ του οργανισμού

Στόχος του οργανισμού, από την πρώτη ημέρα δραστηριοποίησης του, είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας στην αγροδιατροφή στην Ελλάδα και η αναζωογόνηση του κλάδου συνολικά. Ενός κρίσιμου κλάδου για τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων της υπαίθρου, καθώς και του δεύτερου μεγαλύτερου τομέα απασχόλησης στη χώρα.

Μια ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων επαγγελματιών, χτίζουν εδώ και τέσσερα χρόνια δεξιότητες σχετικές με την αγροδιατροφή, διευρύνουν συμβουλευτικά δίκτυα, καλλιεργούν την καινοτομία, ενισχύουν τη συνεργασία, υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και «τρέχουν» προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο οργανισμός ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers (το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τον Οκτώβριο του 2020, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και το δίκτυο συνεργατών της, διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο.

Το αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Deloitte, ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά έχει συμβάλει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου τοπίου στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα. Σχεδόν 30.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από τα προγράμματά του οργανισμού, ενώ το συνολικό αποτύπωμα από τις δράσεις και των ωφελούμενων στην ελληνική οικονομία πλησιάζει τα 27 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, προκύπτει ότι για κάθε ένα 1 ευρώ που επενδύεται, παράγονται 3,6 ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Το 44,2% των ωφελουμένων του οργανισμού επένδυσαν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ το 94% αυτών βελτίωσαν τις παραγωγικές και τεχνικές διαδικασίες που ακολουθούν. Το 56,6% των άνεργων ωφελουμένων έχει πλέον σταθερή εργασία ή τη δική του επιχείρηση, ενώ το 59,2% των επιχειρηματιών ή αυτοαπασχολούμενων έχουν βελτιώσει την αποδοτικότητά τους, αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους τους.

Το 86% των συμμετεχόντων στα προγράμματα δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συμβολή του οργανισμού στην εξέλιξή τους, ενώ η αναλογία αντρών/γυναικών που έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα του οργανισμού ανέρχεται σε 56/44.

Από το 2018, έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 7.000 νέοι, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε περισσότερα από 65 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 36,6% των επιχειρηματιών ή ωφελουμένων που συμμετείχαν στα πολυδιάστατα προγράμματα του οργανισμού μείωσαν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα ή υιοθέτησαν νέες τεχνολογίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι επιμορφώσεις και η δικτύωση με τους πλέον καταξιωμένους φορείς και επιστήμονες του εγχώριου και διεθνούς αγροδιατροφικού κλάδου είναι μερικά από τα βήματα που υλοποιεί ο οργανισμός για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και καινοτόμου αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυναμική ανάπτυξη για την αγορά διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων

ΤΑΙΠΕΔ: Τα projects, οι διαγωνισμοί, οι εκκρεμότητες του 2023 – Η Αττική Οδός, ο ΔΑΑ, η Εγνατία, τα λιμάνια, τα ακίνητα, οι μαρίνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider