Οι «εξωφρενικές προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2023: «Οικονομία πολέμου», χρυσός, Brexit και Μακρόν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «εξωφρενικές προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2023: «Οικονομία πολέμου», χρυσός, Brexit και Μακρόν
Μια χρονιά γεμάτη γεγονότα και ανατροπές.

Οι «εξωφρενικές προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2023 περιλαμβάνουν την απαγόρευση της παραγωγής κρέατος, την εκτίναξη των τιμών του χρυσού και νέο δημοψήφισμα για την αναστροφή του Brexit.

Η ετήσια έκθεση της δανικής τράπεζας, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα μετατραπεί σε «οικονομία πολέμου», όπου «τα κυρίαρχα οικονομικά κέρδη και η αυτοδυναμία θα υπερισχύσουν της παγκοσμιοποίησης» (σσ: «Οικονομία πολέμου» σημαίνει την αναδιοργάνωση της παραγωγικής βάσης και των δικτύων διανομής μίας χώρας κατά την διάρκεια της σύρραξης).

Ο χρυσός στα 3.000 δολάρια

Μεταξύ των «τρελών» εκτιμήσεων της τράπεζας για το επόμενο έτος, ξεχωρίζει εκείνη του επικεφαλής της, Όλε Χάνσεν που προέβλεψε ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2023 - περίπου 67% υψηλότερη από την σημερινή τρέχουσα τιμή του, δηλαδή τα σχεδόν 1.800 δολάρια ανά ουγγιά.

Η προσδοκώμενη άνοδος οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

  1. η νοοτροπία περί «πολεμικής οικονομίας» θα κερδίσει έδαφος κάνοντας τον χρυσό πιο ελκυστικό στην αγορά συναλλάγματος
  2. θα δοθεί προτεραιότητα στην εθνική ασφάλεια κάθε ισχυρής χώρας με την προώθηση μεγάλων επενδύσεων
  3. με την αύξηση της παγκόσμιας ρευστότητας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη διαφαινόμενη ύφεση που μπορεί να εκτροχιάσει την πορεία των χρεών.

«Δεν θα εκπλαγώ αν έβλεπα οικονομίες να θέλουν να πάνε στον χρυσό λόγω έλλειψης καλύτερων εναλλακτικών λύσεων», είχε αναφέρει ο Στιν Γιάκομπσεν, επικεφαλής επενδύσεων στη Saxo, στο «Squawk Box Europe» του CNBC στις 6 Δεκεμβρίου. «Νομίζω ότι ο χρυσός θα πετάξει», πρόσθεσε.

Ενώ οι αναλυτές αναμένουν αύξηση της τιμής του χρυσού το 2023, μια άνοδος αυτού του μεγέθους είναι απίθανη, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών εμπορευμάτων CRU. «Οι προσδοκίες μας για τις τιμές είναι πολύ πιο ήπιες», είχε αναφέρει ο Κίριλ Κιριλένκο, ανώτερος αναλυτής της CRU, τονίζοντας ωστόσο πως όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις της Fed.

«Νέο» Brexit

Άλλη μία «εξωφρενική πρόβλεψη» που είναι πιο πιθανό να συμβεί το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Saxo, είναι να υπάρξει ένα ακόμη δημοψήφισμα για το Brexit.

«Πιστεύω πραγματικά ότι είναι ένα από τα πράγματα που θα έχουν μεγάλη πιθανότητα», εκτιμά ο Γιάκομπσεν με τη Τζέσικα Αμίρ, που είναι στρατηγική αναλύτρια στην τράπεζα να επισημαίνει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ μπορεί να προχωρήσουν σε δραστικές κινήσεις καθώς το «βάρβαρο δημοσιονομικό τους πρόγραμμα ρίχνει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια συντριπτική ύφεση».

Αυτό, προέβλεψε η τράπεζα, θα μπορούσε να ωθήσει τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείο να επανεξετάσουν το ζήτημα του Brexit και να αναγκάσουν τον Σούνακ προκηρύξει εθνικές εκλογές που είναι πιθανό να κερδίσει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και να υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα για την αναστροφή του Brexit, με την τάση υπέρ της «επανένταξης στην ΕΕ» να κερδίζει.

Πάντως, ο Άναντ Μένον, υπεύθυνος ενός think tank στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζει πως «σε μια Ευρώπη που αλλάζει» αυτή η πρόβλεψη είναι «εκτός πραγματικότητας». «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άλλο δημοψήφισμα και η ιδέα ότι ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θα υιοθετούσε αυτή τη θέση είναι σχεδόν αδιανόητη» πρόσθεσε, ωστόσο παραδέχθηκε πως οι Βρετανοί πολίτες έχουν αρχίσει να το... ξανασκέφτονται

Τέλος το κρέας

Το κρέας ευθύνεται για το 57% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Nature Food, με αποτέλεσμα η Saxo να πιθανολογεί πως τουλάχιστον μία χώρα να διακόψει εντελώς την παραγωγή κρέατος.

«Δεν θα εκπλαγώ αν δω σχολεία στη Δανία και τη Σουηδία να απαγορεύουν τελείως το κρέας, σίγουρα θα πάει έτσι», υπογράμμισε ο Γιάκομπσεν στο CNBC. «Ακούγεται τρελό για εμάς τους ηλικιωμένους», έσπευσε να συμπληρώσει, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιαπωνία και ο Καναδάς φαίνεται πως δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη και δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Μακρόν και ευρωστρατός

Μερικές από τις άλλες «εξωφρενικές προβλέψεις» για το επόμενο έτος περιλαμβάνουν την παραίτηση του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και το σχηματισμό ενός ενιαίου στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης του λεγόμενου «ευρωστρατού», με τον Γιάκομπσεν ωστόσο να δίνει πιθανότητα 5-10% γιοα να πραγματοποιηθεί κάθε πρόβλεψη.

Το 2015, ο Saxo προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ είχε δει ότι η Γερμανία θα έμπαινε σε ύφεση το 2019 - με την οποία η «ατμομηχανή» της Ευρώπης «φλέρταρε» έντονα - και πόνταρε ότι το bitcoin θα πραγματοποιούσε ράλι το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ακριβά» μου Χριστούγεννα – Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές σε κρέας, λαχανικά και γλυκά μέσα σε ένα χρόνο

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς παρεμβάσεις των Ελλήνων για εξοικονόμηση ενέργειας

«Παγώνουν» τα επιτόκια για οφειλές στα ταμεία - Καταιγισμός ρυθμίσεων από οφειλέτες του ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider