Μονάδες Αποβλήτων: «Βγήκε» προκήρυξη 242 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη – Προσφορές στις 17/02

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μονάδες Αποβλήτων: «Βγήκε» προκήρυξη 242 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη – Προσφορές στις 17/02
Εγκρίθηκε διενέργεια διαγωνισμού για μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων ανατολικού τομέα περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τον Φεβρουάριο 2023 οι προσφορές. Θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους. Ποιο είναι το έργο

Σε λιγότερο από δύο μήνες από σήμερα, ειδικότερα στις 17 Φεβρουαρίου 2023, καλούνται οι υποψήφιοι «μνηστήρες» να δώσουν προσφορές σε διαγωνισμό για την προώθηση ενός μεγάλου έργου κατασκευής μονάδας αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη, μια σύμβαση εκτιμώμενης αξίας έως 241,88 εκατ. ευρώ (με προαίρεση, συν ΦΠΑ). Ο λόγος για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ –ΑΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» που θα προχωρήσει ως δημόσια σύμβαση και θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων και προδιαλεγμένων αποβλήτων.

Πρόσφατα η στήλη BackStory αναφέρονταν σε καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί στο «μέτωπο» αυτό, αλλά και σε κινητικότητα που φαίνεται να υπάρχει τελευταία, όπως και αποδείχθηκε. Προ ημερών μόλις, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Φο.Δ.Σ.Α.) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ενέκρινε την διακήρυξη και τα τεύχη δημοπράτησης του εν λόγω διαγωνισμού με πρώτο ορόσημο τον προσεχή Φεβρουάριο (η αποσφράγιση στις 23/02/2023).

Η μικτή σύμβαση με προαιρέσεις

Η δημοπρατούμενη σύμβαση είναι μικτή και περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη: α) την κατασκευή του έργου, προμήθεια κινητού εξοπλισμού και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), β) την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για έξι (6) έτη. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης της σύμβασης ανέρχεται σε 241.881.159,72 € με ΦΠΑ. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός δημοπράτησης για την κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία του έργου ανέρχεται σε 69.543.568 ευρώ με ΦΠΑ, ο προϋπολογισμός δημοπράτησης για την κανονική λειτουργία του έργου διάρκειας έξι (6) ετών ανέρχεται σε 7.481.750,48 € ανά έτος με ΦΠΑ 24% και σε 44.890.502,88 € για έξι (6) έτη με ΦΠΑ 24%, ενώ υπάρχουν και προαιρέσεις δεκάδων εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι τις άλλες μεγάλες μονάδες αποβλήτων που έχουν προκηρυχθεί σε Αττική και Θεσσαλονίκης (κυρίως ΣΔΙΤ αλλά και μία ως δημόσιο έργο), projects στα οποία έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στις διάφορες φάσεις, διεκδικούν όλοι οι ισχυροί (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT, όμιλος Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil) αλλά και οι μικρότεροι πλην όμως εξειδικευμένοι όμιλοι (π.χ. Μεσόγειος, Watt, Thalis κ.α.) σε διάφορες κοινοπραξίες (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT - Watt, MORE - ΑΒΑΞ – THALIS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΗΛΕΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ).

Η θέση της μονάδας και οι Δήμοι

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Η συνολική έκταση του γηπέδου ανέρχεται σε περίπου 816 στρέμματα (περίπου 805 αδειοδοτημένα και περίπου 11 επέκταση). Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α και δευτερογενές καύσιμο. Η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων και από τη βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Κατά παλιότερες πληροφορίες η μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής και ειδικότερα τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου.

Ποιο είναι το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200tn/a εκ των οποίων:

· 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, ταυπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο),

· 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης). Η εν λόγω ΜΕΒΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Οι εγκαταστάσεις από τις οποίες αποτελείται κατ’ ελάχιστον η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων είναι οι κάτωθι:

· Κτίριο Υποδοχής και Μηχανικής Επεξεργασίας – Διαλογής ΑΣΑ

· Κτίριο Υποδοχής και Μηχανικής Επεξεργασίας ΠΟΑ

· Κτίριο Διοίκησης

· Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας - Αερόβια Κομποστοποίηση ΑΣΑ, με δυνατότητα μελλοντικής λειτουργίας ως μονάδα βιοξήρανσης.

· Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας - Αερόβια Κομποστοποίηση ΠΟΑ

· Μονάδα Ωρίμανσης κόμποστ από ΑΣΑ και ΠΟΑ

· Μονάδα Ραφιναρίας – Εξευγενισμού κόμποστ από ΑΣΑ και ΠΟΑ

· Κτίριο ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΗΕ, Υποσταθμός/οι)

· Δεξαμενή πυρόσβεσης – Υπόστεγο πιεστικών

· Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αερίων ρύπων

· Αποθηκευτικοί χώροι Ανακυκλώσιμων Υλικών, Απορριμματογενούς καυσίμου και παραγόμενου Κόμποστ

· Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων με Κτίριο Εξυπηρέτησης, Δεξαμενή εξισορρόπησης της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγιδίων, Δεξαμενές βιολογικής επεξεργασίας στραγγισμάτων, Μονάδα βιοαντιδραστήρων μεμβρανών ΜΒR, Δεξαμενή τροφοδοσίας R.O. της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγιδίων, Μονάδα R.O., Δεξαμενή χλωρίωσης της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγιδίων, Μονάδα Πάχυνσης Ιλύος.

· Λιμνοδεξαμενή συγκέντρωσης ομβρίων, εφόσον από τον σχεδιασμό δεν επαρκούν οι επεξεργασμένες εκροές της Μ.Ε.Υ.Α. για τις ανάγκες σε νερό χρήσης (βιομηχανικό νερό) για τις βιολογικές επεξεργασίες.

· Πρόβλεψη χώρου για μελλοντική Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας – Αναερόβιας Χώνευσης ΠΟΑ

· Πρόβλεψη χώρου για μελλοντική Μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας από Βιοαέριο Αναερόβιας Χώνευσης ΠΟΑ .

· Πρόβλεψη χώρου για κτίριο εξοπλισμού ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου (λεβητοστάσιο).

· Πρόβλεψη χώρου για μελλοντική μονάδα θερμικής ξήρανσης οργανικού συμμίκτων ΑΣΑ και πρέσσας δεματοποίησης απορριμματογενούς καυσίμου, συνοδευόμενη με πρόβλεψη χώρου για επεξεργασία πιθανών αέριων ρύπων από την εγκατάσταση ξήρανσης.

Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.

Οι πηγές χρηματοδότησης

Όπως αναφέρεται, το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Το έργο χρηματοδοτείται από το ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ, από Ιδίους Πόρους και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η 6ετής κανονική λειτουργία του έργου χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟY ΣΥΝΔΕΣΜΟY (ΦοΔΣΑ) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Τα δικαιώματα προαίρεσης χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟY ΣΥΝΔΕΣΜΟY (ΦοΔΣΑ) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Η Κατασκευή Έργου (ΜΕΡΟΣ 1): 67.083.052,23 € με Φ.Π.Α. χρηματοδότηση από Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», 2.460.515,77 € με Φ.Π.Α. χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟY ΣΥΝΔΕΣΜΟY (ΦΟΔΣΑ) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Κανονική 6ετής Λειτουργία του έργου (ΜΕΡΟΣ 2): 44.890.502,88 € με Φ.Π.Α. χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% από ίδιους πόρους του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟY ΣΥΝΔΕΣΜΟY (ΦΟΔΣΑ) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Ναυτιλίας: Μελέτη σκοπιμότητας - Χρηματοοικονομική ανάλυση για «πράσινα» καύσιμα, χρηματοδοτήσεις και συνδέσεις στην ελληνική ακτοπλοΐα

Υπ. Υποδομών & Μεταφορών: Ξεκινάει διαγωνισμός 38,45 εκατ. ευρώ για τις «e-apallotriosis»

Real Estate – Logistics: «Κλείνουν» και «ψήνονται» μεγάλα deals με funds στο φίνις του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider