Οι Ευρωπαίοι προτιμούν τα μετρητά αλλά κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές πληρωμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Ευρωπαίοι προτιμούν τα μετρητά αλλά κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές πληρωμές
Κινδυνεύουν να χάσουν το «στέμμα» τους τα μετρητά καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές κάνουν «άλματα» στην Ευρωζώνη.

Τα μετρητά εξακολουθούν να κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των καταναλωτών της ΕΕ, ωστόσο οι πληρωμές με κάρτες, οι ανέπαφες και οι online διαρκούν μειώνουν την «ψαλίδα».

Μελέτη της ΕΚΤ έδειξε πως τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για το 59% των συναλλαγών στα λεγόμενα «σημεία πώλησης» το 2022, έναντι 72% το 2019. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι καταφεύγουν στα μετρητά κυρίως για πληρωμές ποσών μικρής αξίας σε καταστήματα και για διαπροσωπικές συναλλαγές. Η πλειοψηφία (60%) θεωρεί επίσης σημαντικό να υπάρχουν μετρητά ως επιλογή πληρωμής.

Οι καταναλωτές πιστεύουν πως τα μετρητά είναι χρήσιμα για να παραμείνουν ενήμεροι για τις δαπάνες τους, να προστατεύσουν το απόρρητό τους και να διευθετήσουν άμεσα τις συναλλαγές του. Συνολικά, οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι με την πρόσβασή τους σε μετρητά, με την πλειονότητά τους να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ένα ΑΤΜ ή σε τράπεζα για ανάληψη στις περισσότερες χώρες.

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές ως ποσοστό του συνόλου των καθημερινών συναλλαγών στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί σημαντικά και ανέρχεται στο 17% το 2022, από 6% το 2019. Οι πληρωμές με κάρτα χρησιμοποιήθηκαν στο 34% των συναλλαγών σε φυσικά καταστήματα (9 ποσοστιαίες μονάδες πάνω) με τις ανέπαφες πληρωμές να αποτελούν πλέον την μερίδα του λέοντος. Οι κάρτες θεωρούνται πιο γρήγορες και εύχρηστες και προτιμούνται για πληρωμές μεγάλων ποσών.

«Η ΕΚΤ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές παραμένουν ελεύθεροι να επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο πληρωμής, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Φάμπιο Πανέτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ - Real Estate: Θετικές προσδοκίες, συμπίεση αποδόσεων – Σε ποιους τομείς στρέφεται το ενδιαφέρον, τι συμβαίνει σε κατοικία και ΑΕΕΑΠ

ΤτΕ: Ανάπτυξη 6,2% για το 2022 και «φρένο» στο 1,5% για το 2023 – Στο 9,4% φέτος ο πληθωρισμός, η βασικότερη πρόκληση

Καλός ο Οκτώβριος για επενδύσεις και τουριστικές εισπράξεις – Εντείνονται οι πιέσεις στο εμπορικό έλλειμμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider