Morgan Stanley: «Βλέπει» βουτιά τoυ S&P 500 στις 3.000 μονάδες - Συρρίκνωση μεγεθών όπως το 2008

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: «Βλέπει» βουτιά τoυ S&P 500 στις 3.000 μονάδες - Συρρίκνωση μεγεθών όπως το 2008
Γιατί έρχεται νέος «πόνος» το 2023. Η Morgan Stanley υιοθετεί μια δυσοίωνη προσέγγιση για τον S&P 500 και τα εταιρικά μεγέθη - Τι αναφέρει.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stranley αναμένουν μεγάλη υποχώρηση του S&P 500 το 2023, καθώς θα μπορούσε να διολισθήσει και κάτω από το επίπεδο των 3.000 μονάδεων.

Παράλληλα, δυσοίωνη προαλείφεται η μοίρα και για τα εταιρικά αποτελέσματα. «Η συρρίκνωση στα εταιρικά μεγέθη θα μπορούσε να είναι όμοια του 2008 – 2009» υπογραμμίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πτώση στις μετοχές, σαφώς χειρότερη με ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι επενδυτές» προσθέτει.

«Αισθανόμαστε πιο σίγουροι για την πρόβλεψή μας για το 2023 πως τα κέρδη ανά μετοχή για τον S&P 500 θα είναι ύψους 195 δολαρίων» τονίζει η Morgan Stanley και συμπληρώνει πως ο δείκτης θα «βουλιάξει» έως τις 3.000 μονάδες μέσα στο επόμενο έτος, που συνεπάγεται με βουτιά της τάξης του 22% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα (στις 3.831 μονάδες διαπραγματεύεται στις 20:49 ώρα Ελλάδας).

«Παραμένουμε αποφασιστικά στο στρατόπεδο των 3.000 δεδομένης της άποψής μας για τα κέρδη. Με το ράλι του Άγιου Βασίλη στο τέλος του έτους να ξεθωριάζει, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η υποχώρηση από την περασμένη εβδομάδα είναι η αρχή της πτώσης για το πρώτο τρίμηνο του 2023» σημειώνουν και εκτιμούν πως τα εταιρικά αποτελέσματα θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 180 δολάρια ανά μετοχή έναντι των προσδοκιών για 231 δολάρια ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τα στελέχη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, τα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βιώσουν τη μεγαλύτερη πτώση τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ στο επίκεντρο δεν είναι τόσο ο πληθωρισμός αλά τα σημάδια εξασθένησης της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η σοβαρότητα του επερχόμενου «κύματος», υποτιμάται από τους επενδυτές.

Ο επικεφαλής της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, Mάικλ Γουίλσον, επισημαίνει πως αν και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να έχουν κορυφωθεί, υπάρχει κίνδυνος η κερδοφορία των επιχειρήσεων να συρρικινωθεί όπως συνέβη το πριν από 13 χρόνια, με τον ίδιο να εφιστά την επενδυτική προσοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Πώς αποτιμά το ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο - Οι κίνδυνοι

Πρώτη φορά από το 2008 είναι τόσο απαισιόδοξοι οι εκατομμυριούχοι επενδυτές

Πώς οι νέες «αλλαγές» στον ESM μπορούν να επηρεάσουν πολύ το ελληνικό χρέος

gazzetta
gazzetta reader insider insider