Καύσιμα: Οι Έλληνες γεμίζουν ενόψει διακοπών - Αυξημένη η ζήτηση για βενζίνη και diesel κίνησης, πτώση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Οι Έλληνες γεμίζουν ενόψει διακοπών - Αυξημένη η ζήτηση για βενζίνη και diesel κίνησης, πτώση για το πετρέλαιο θέρμανσης
Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, η ζήτηση για βενζίνη κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ενώ για το diesel κίνησης η ζήτηση κατέγραψε άνοδο κατά 4%. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με άνοδο 1% με 2% για τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης.

Η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του Brent, η αυξημένη ζήτηση για diesel κίνησης και οι διακοπές των Χριστουγέννων οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων στους χειμερινούς προορισμούς, προδιαγράφουν μια μεγάλη έξοδο, έχουν δώσει και πάλι ώθηση στη ζήτηση για καύσιμα κίνησης ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με το πετρέλαιο θέρμανσης όπου το Νοέμβριο οι καταναλωτές «τα έδωσαν όλα» εν μέσω φόβων άρσης των εκπτώσεων και επιδοτήσεων.

Ως αποτέλεσμα της πτώσης του Brent, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατέγραψε βουτιά κατά 20% το τελευταίο δίμηνο και η τιμή της αμόλυβδης κατά 10%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα καύσιμα κίνησης να πωλούνται κάτω των 2 ευρώ (και το diesel κίνησης κάτω των 1,90) ενώ το φθηνότερο Brent σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση των 20 λεπτών και την επιδότηση των 3,75 λεπτών των ΕΛΠΕ λειτούργησαν ενισχυτικά στην απόφαση αγοράς.

Σύμφωνα με πηγή της αγοράς κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, η ζήτηση για βενζίνη κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (ενώ το Νοέμβριο κινήθηκε είχε παρουσιάσει πτώση κατά 4%), ενώ για το diesel κίνησης η ζήτηση κατέγραψε άνοδο κατά 4%. Η ανάκαμψη της ζήτησης για τα καύσιμα κίνησης οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών αλλά και στην επανέναρξη της δραστηριότητας συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων όπως είναι η αγροτική παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, καταγράφει πτώση κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κάτι που εξηγείται από την ιδιαίτερη κινητικότητα που σημειώθηκε κατά το προηγούμενο δίμηνο, όταν οι καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν κάποιες ποσότητες υπό τον φόβο αύξησης των διεθνών τιμών και άρσης της έκπτωσης από την πλευρά των ΕΛΠΕ, η οποία τελικά έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τις προηγούμενες ημέρες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφθασε λίγο κάτω από το 1,13, δηλαδή κάτω από την τιμή εκκίνησης της περυσινής χρονιάς αλλά η παρατεταμένη καλοκαιρία συνέβαλε στην αποθεματοποίηση ποσοτήτων με αποτέλεσμα η ζήτηση αυτή τη στιγμή να είναι κάπως πιο υποτονική.

Όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, τις επόμενες ημέρες το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να παρουσιάσει απειροελάχιστη άνοδο και να σταθεροποιηθεί τελικά στα σημερινά περίπου επίπεδα. Η ζήτηση για τα καύσιμα κίνησης αναμένεται να κλιμακωθεί λόγω των εορτών με αποτέλεσμα τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για θετικά πρόσημα. Για το 12μηνο, μια πρώτη εκτίμηση της αγοράς αναφέρει ότι τα καύσιμα (κίνησης και θέρμανσης συνολικά) θα κλείσουν στο +1% με +2% σε σχέση με πέρυσι λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα σήματα που στέλνει η διεθνής αγορά για την πορεία των τιμών

Αναλυτές και στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών θεωρούν ότι οι τιμές του Brent θα συνεχίσουν να κινούνται στα σημερινά επίπεδα των περίπου 78 δολαρίων και ίσως και λίγο χαμηλότερα αλλά, όπως εξηγούν, αυτό δεν θα ισχύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές του μαύρου χρυσού θα συνεχίζει να προκαλεί σκαμπανεβάσματα στις τιμές λόγω των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και της αυξημένης ζήτησης που θα εκδηλωθεί τον χειμώνα σε καύσιμα θέρμανσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η StanChart σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή τη φορά είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ίσχυε κατά την ιστορική κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου το 2020 και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Πρώτον, τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου είναι πολύ πιο υποστηρικτικά αυτή τη φορά από ό,τι στις αρχές του 2020. Η ζήτηση δεν πρόκειται να καταρρεύσει λόγω πανδημίας και δεν υπάρχουν πόλεμοι τιμών από τους παραγωγούς αυτή τη στιγμή.

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι τιμές του πετρελαίου πλήττονται από τις μακροοικονομικές συναλλαγές από πάνω προς τα κάτω, με τις θετικές αλλά και τις αρνητικές ειδήσεις στο οικονομικό μέτωπο να προκαλούν εκπτώσεις.

Σύμφωνα με την StanChart, τα αρνητικά σήματα των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ προκαλούν πτώση στην τιμή του πετρελαίου λόγω φόβων ύφεσης, κάτι το οποίο, κατά ειρωνικό τρόπο, συμβαίνει και όταν ενισχύεται το δολάριο.

Περαιτέρω, το κλίμα έχει ενισχυθεί από το άνοιγμα της Κίνας ενώ η αβεβαιότητα για την πορεία των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και την εφαρμογή των νέων μέτρων από Φεβρουάριο λειτουργεί ως αντισταθμιστικός παράγοντας σε μια ενδεχόμενη μεγάλη πτώση των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Πτώση τιμών την Παρασκευή - Εβδομαδιαία κέρδη για WTI και brent

Καύσιμα: Πόσο θα διαρκέσουν οι χαμηλότερες τιμές – Γιατί οι κυρώσεις, το πλαφόν και ο ΟΠΕΚ δεν καταφέρνουν να δώσουν ώθηση στο πετρέλαιο

Ρωσία: Οι νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider