IEA: Μειωμένα τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, πριν τον πλαφόν της Δύσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Μειωμένα τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, πριν τον πλαφόν της Δύσης
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα για το 2023.

Πτωτικά κινήθηκαν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου για τον Νοέμβριο, ενόψει της επιβολής του πλαφόν στην αγορά του ρωσικού «μαύρου χρυσού» από τις χώρες της Δύσης προς τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), παρά το ότι η ποσότητα πετρελαίου που πούλησε η Ρωσία για τον περασμένο μήνα αυξήθηκε, η μείωση των τιμών πετρελαίου απέφερε πτώση στα έσοδα της Μόσχας, που ανήλθαν σε 15,8 δισ. δολάρια, κατά 700 εκατ. λιγότερα σε μηνιαία βάση.

Ο IEA εκτιμά πως το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα για το 2023.

«Καθώς οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έρχονται ως καλό νέο για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν τον υψηλό πληθωρισμό, μένει να φανεί ο πλήρης αντίκτυπος του εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και στα παράγωγα του» σημειώνει ο Οργανισμός.

Αυξημένη η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως

Εξάλλου, ο IEA αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρέλαιο, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, λόγω της υψηλής ζήτησης από περιοχές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Μέση Ανατολή.

Ο IEA προβλέπει πως η ζήτηση πετρελαίου για το σύνολο του 2022 θα ανέλθει σε 2,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (αυξημένα κατά 140.000 βαρέλια από την προηγούμενη πρόβλεψη) και αναμένει ζήτηση 101,6 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα για το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Ζητήσαμε την στήριξη της Ρωσίας για τις χερσαίες επιχειρήσεις της στη Βόρεια Συρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider