ΕΚΤ: «Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο» - Αιχμές για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο» - Αιχμές για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Αισιόδοξοι πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο της ΕΚΤ εμφανίστηκαν οι Βιλερουά ντε Γκαλό και Χάγκελ - Η κριτική στις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία κινείται, πίσω στον στόχο του 2%, εμφανίζονται αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του «μπλοκ».

Μιλώντας σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη στο γερμανικό κανάλι Phoenix, ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, υπογράμμισαν πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με την αύξηση των επιτοκίων, θα δαμάσει τελικά την άνοδο των τιμών που βρίσκεται ήδη πέντε φορές πάνω από τον στόχο.

«Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% μέχρι το τέλος του 2024 ή το 2025. Αυτό δεν είναι απλώς μια πρόβλεψη, είναι δέσμευση» επεσήμανε ο κ. ντε Γκαλό.

«Έχουμε νέες προβλέψεις για το 2023, το 2024 και για πρώτη φορά για το έτος 2025. Αυτή θα είναι η βάση για την απόφασή μας. Είναι σαφές ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Νάγκελ.

Ερωτηθείς σύμφωνα με το Bloomberg για πόσο καιρό θα συνεχίσει να αυξάνεται το κόστος δανεισμού, ο κ. ντε Γκάλο απάντησε «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Παράλληλα, αμφότεροι οι τραπεζίτες ζήτησαν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ επιστρέψουν σε πιο ισορροπημένους προϋπολογισμούς, καθώς τα δισεκατμμύρια που δόθηκαν ως μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την άμυνα απέναντι στην ενεργειακή κρίση, υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να απαοκλιμακώσει τον πληθωρισμό.

«Μια ειδική κατάσταση είναι μια ειδική κατάσταση, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Το σήμα από τη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι ξεκάθαρα η επιστροφή στη ρύθμιση του χρέους και η τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων», σήμείωσε ο Νάγκελ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιγνίτες: Αίτημα στην Κομισιόν για πρόωρο τέλος της «θεραπείας» στο μονοπώλιο της ΔΕΗ

Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας «κλειδί» για τις ασφαλιστικές

Ανεβάζουν ταχύτητα οι online πωλήσεις αλκοολούχων ποτών – Τα νέα δεδομένα και η επόμενη μέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider