Λέιν (ΕΚΤ): Υποβιβάζει τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών - «Δεν αποτελεί αλλαγή δυναμικής»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέιν (ΕΚΤ): Υποβιβάζει τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών - «Δεν αποτελεί αλλαγή δυναμικής»
Η ταχεία αύξηση των μισθών μπορεί να παραμείνει για χρόνια μετά την εξασθένιση του ενεργειακού σοκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα μια αλλαγή δυναμικής.

Η αύξηση των μισθών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συνεχίσει να ανεβάζει τον πληθωρισμό για χρόνια, αλλά αυτό δεν σηματοδοτεί μια μόνιμη μετατόπιση στη μισθολογική δυναμική και οι τρέχοντες δείκτες που υποδηλώνουν τον πληθωρισμό μπορεί να είναι παραπλανητικοί, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane.

Η αύξηση των μισθών αποτέλεσε βασικό επίκεντρο της συζήτησης φέτος λόγω των φόβων ότι οι εταιρείες θα αναγκαστούν να ενισχύσουν τις αμοιβές για να αντισταθμίσουν τον ταχύ πληθωρισμό, πυροδοτώντας ένα σπιράλ μισθών-τιμών, το οποίο και θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και δεν είναι εμφανές προς το παρόν ένα τέτοιο σπιράλ, αρκετοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της Isabel Schnabel, έχουν υποστηρίξει μια προληπτική δράση, καθώς η αναίρεση αυτών των μισθολογικών πιέσεων θα είναι πιο δαπανηρή από την πρόληψη.

Ο Lane, ο οποίος προτείνει επισήμως μέτρα πολιτικής στο Διοικητικό Συμβούλιο για τον καθορισμό των επιτοκίων, είχε μια πιο μετριοπαθή άποψη από την Schnabel σε μια ανάρτηση του σε blog της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι η ταχεία αύξηση των μισθών μπορεί να παραμείνει για χρόνια μετά την εξασθένιση του ενεργειακού σοκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα μια αλλαγή δυναμικής.

«Η κλιμακωτή φύση του καθορισμού των μισθών σημαίνει ότι η προσαρμογή των ονομαστικών μισθών στη σωρευτική αύξηση του κόστους ζωής θα λαμβάνει χώρα για αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Lane.

«Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και μετά την εξασθένιση των παραγόντων της ενέργειας και της πανδημίας από τα μέτρα κατά του πληθωρισμού, ο πληθωρισμός των μισθών θα είναι η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού των τιμών τα επόμενα αρκετά χρόνια».

Ωστόσο, αυτό έχει έναν χρονικό περιορισμό και δεν πρέπει να παρερμηνευθεί πως θα σηματοδοτήσει μια πιο μόνιμη αλλαγή στη δυναμική των μισθών, έγραψε ο Lane.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πρόωρο να περιοριστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων - Κίνδυνος για την Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές την «ελευθερία» διαμόρφωσης του κόστους δανεισμού

Η «πραγματική» αύξηση του κόστους δανεισμού αρχίζει τον Δεκέμβρη και δεν αφορά στα επιτόκια της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider