Σμυρλής: Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στην προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων

Newsroom
Μοιράσου το
Σμυρλής: Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στην προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων
Ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε αρχικά τη σημαντική και σταθερή βελτίωση που κατέγραψε η ελληνική οικονομία τα τελευταία 3,5 χρόνια, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις εξαγωγές και στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της πρωτοβουλίας «The Greeks are back» εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κος Ιωάννης Σμυρλής, σε ομιλία που πραγματοποίησε κατά την έναρξη της Διάσκεψης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κος. Σμυρλής εξέφρασε την ικανοποίηση και για τη μεγάλη ανταπόκριση των διακεκριμένων Ελλήνων στην εν λόγω διοργάνωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. «Παρόμοιες πρωτοβουλίες αποτελούν για εμάς προτεραιότητα καθώς θεωρούμε ότι η σύνδεση με την πατρίδα είναι πολύτιμη και ο ρόλος σας στην Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ σημαντικός. Σας ζητάμε να γίνετε οι πρεσβευτές της Ελλάδας που πρωταγωνιστεί στις επενδύσεις, στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη», είπε απευθυνόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε αρχικά τη σημαντική και σταθερή βελτίωση που κατέγραψε η ελληνική οικονομία τα τελευταία 3,5 χρόνια, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις εξαγωγές και στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. «Ένα χρόνο μετά την πρώτη διάσκεψη The Greeks are back, οι προτάσεις που καταθέσατε αξιοποιήθηκαν και συνέβαλαν σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα όσα καταφέραμε να πετύχουμε την χρονιά που πέρασε είναι η κατάταξη της Ελλάδας στην πρώτη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των επενδύσεων για την τριετία 2021-2023. Εταιρείες όπως η Amazon, Cisco, Microsoft, JP Morgan, Volkswagen και Pfizer δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας, επενδύουν σε αυτή και τη μετατρέπουν ουσιαστικά σε περιφερειακό τεχνολογικό hub», είπε ο κ. Σμυρλής.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε επίσης ότι το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, καθιστά την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης τοποθέτησης, ιδίως σε τομείς αιχμής, όπως οι ΑΠΕ και οι υποδομές ενέργειας, η καινοτομία, ο τουρισμός, το real estate, αλλά και οι υπηρεσίες υγείας, ο χρηματοπιστωτικός και ο ψηφιακός τομέας. Πρόσθεσε επίσης, ότι η χώρα αναδεικνύεται σε κόμβο οπτικοακουστικών παραγωγών και σε κορυφαία επιλογή για κινηματογραφικές παραγωγές, έχοντας φιλοξενήσει τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια, δεκάδες διεθνείς παραγωγές, μεταξύ των οποίων και από κορυφαία κινηματογραφικά στούντιο. «Υποστηρίζουμε εμπράκτως τη δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου οικοσυστήματος για τις δημιουργικές βιομηχανίες», είπε ο Γενικός Γραμματέας.

Κλείνοντας, ο κ. Σμυρλής έκανε λόγο για την αναστροφή του φαινομένου του «brain drain» και μέσω της χορήγησης φορολογικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση και την επιστροφή εργαζομένων που κατά την περίοδο της κρίσης αναζήτησαν εργασία εκτός Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα η Έκθεση Εποπτείας - Επιβεβαίωση της σκληρής προσπάθειας

Γεωργιάδης: Με τις νέες τιμές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», όλες οι αλυσίδες έχουν μείωση