Σημαντικό αντίκτυπο για 8 στους 10 καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντικό αντίκτυπο για 8 στους 10 καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας
Σε δημοσκόπηση της ProRata και του ΕΜΠ για την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή, το 76% των συμμετεχόντων δήλωσε πως αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμή των λογαριασμών, ενώ το 56% καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από όση πραγματικά χρειάζεται για θερμική άνεση.

Αρνητικά δεδομένα για την καθημερινότητα της πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών έχει δημιουργήσει η εκτίναξη των τιμών ενέργειας, με συνέπεια να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν οι προϋπολογισμοί τους, όπως δείχνει δημοσκόπηση που διενήργησε από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης (ΕΣΑΔ) του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την ProRata, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Paris Reinforce».

Η δημοσκόπηση, στην οποία έλαβαν μέρος 1.026 άτομα, καλύπτοντας το σύνολο της επικράτειας, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24 Οκτωβρίου – 02 Νοεμβρίου 2022. Διενεργήθηκε από την ProRata για λογαριασμό του ΕΣΑΔ, στο πλαίσιο του «Paris Reinforce», με επιστημονικό υπεύθυνο τον τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χάρη Δούκα. Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο 2ο συνέδριο «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Κρίση και Πράσινη Μετάβαση: Ποιες οι επιλογές;».

Από τα συμπεράσματα προκύπτει πως είναι ελάχιστοι οι Έλληνες καταναλωτές που δεν έχει «αγγίξει» η ενεργειακή κρίση. Πιο συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 83% των συμμετεχόντων δήλωσε πως οι συνέπειες της αύξησης των τιμών ενέργειας έχει από «σχετικά μεγάλο» έως «πολύ μεγάλο» αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή. Στον αντίποδα, μόλις το 16% δήλωσε πως ο αντίκτυπος είναι «σχετικά μικρός» ή «μικρός».

Εκπτώσεις από τη θερμική άνεση

Για περισσότερους από τους μισούς συμμετέχοντες, και πιο συγκεκριμένα για το 56%, το αντίκτυπο αυτό σημαίνει ότι αναγκάζεται να κάνει εκπτώσεις στη θερμική του άνεση. Έτσι, για το 13% η ενέργεια που καταναλώνει είναι «πολύ μικρότερη» από αυτήν που πραγματικά έχει ανάγκη για να νιώθει άνετα, το 21% «αρκετά λιγότερη» και το 22% «λίγο λιγότερη». Μόλις το 37% καταναλώνει όση ακριβώς ενέργεια χρειάζεται, ενώ 6% περισσότερη από την απαιτούμενη.

Όπως είναι φυσικό, πίσω από τις εκπτώσεις στη θερμική άνεση, βρίσκεται η δυσκολία των καταναλωτών να ανταποκριθούν στην κάλυψη των λογαριασμών ενέργειας, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 76% των συμμετεχόντων. Από αυτή τη μερίδα καταναλωτών, ένα ποσοστό 7% δηλώνει αδυναμία εξόφλησης, ενώ το 19% δεν αποπληρώνει σχεδόν ποτέ τους λογαριασμούς στην ώρα τους.

Η πλειονότητα (50%) καταφέρνει να τηρεί τις σχετικές προθεσμίες, με ορισμένες όμως δυσκολίες. Στον αντίποδα, μόνο το 22% των συμμετεχόντων δεν δυσκολεύεται να εξοφλεί εγκαίρως τις οφειλές του.

Ανασταλτικό το κόστος των «πράσινων» τεχνολογιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (53%) δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες να επενδύσουν σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας στο σπίτι τους. Ως βασική αιτία, με ποσοστό 63%, προτάσσεται το υψηλό κόστος του εξοπλισμού και της εγκατάστασής του. Παράλληλα, για το 18% ο λόγος είναι πως δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση μίας τέτοια λύσης στο οίκημά του.

Την ίδια στιγμή, για την πλειονότητα των συμμετεχόντων, η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών αναμένεται να αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια της Ευρώπης για τη στροφή σε μορφές ενέργειας πιο φιλικές στο περιβάλλον. Έτσι, το 71% απαντά πως «σε πολύ μεγάλο βαθμό» ή «σε σχετικά μεγάλο βαθμό», η ενεργειακή κρίση επηρεάζει την προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση (μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Αντίθετα, μόλις το 19% εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα κινηθούν από «σχετικά μικρό βαθμό» μέχρι «πολύ μικρό βαθμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider