Βρετανία: Στα 50 δισ. στερλίνες η δημοσιονομική «τρύπα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Στα 50 δισ. στερλίνες η δημοσιονομική «τρύπα»
Την περασμένη εβδομάδα, μια πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι αυξήσεις φόρων σε όλους είναι πιθανό να γεμίσουν μια «δημοσιονομική μαύρη τρύπα».

Η Βρετανία αντιμετωπίζει δημοσιονομική «τρύπα» 50 δισεκατομμυρίων στερλινών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, με τον ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ να έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του.

Ο Βρετανός θα επιχειρήσει να κάνει «λίφτινγκ» στα δημόσια οικονομικά της χώρας του, με περικοπές δαπανών περίπου 30 δισεκ. και αυξήσεις φόρων κατά 20 δισεκ. όπως αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον της κυβέρνησης.

Ο Χαντ πρόκειται να παρουσιάσει το δημοσιονομικό του σχέδιο στο κοινοβούλιο στις 17 Νοεμβρίου και θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χρηματοπιστωτικής αγοράς προς την κυβέρνηση αφού το σχέδιο μείωσης φόρων του προκατόχου του στις 23 Σεπτεμβρίου ώθησε τη στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και τελικά ανάγκασε τη Λιζ Τρας να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian ανέφερε την Κυριακή ότι τα πρώτα σχέδια του Χαντ περιλάμβαναν περικοπές δαπανών έως και 35 δισεκατομμύρια στερλίνες και αυξήσεις φόρων 25 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ τη Δευτέρα οι Financial Times έκαναν λόγο για 33 δισεκατ. και 21 δισεκατ. αντίστοιχα.

Οι δύο κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως οι ανωτέρω εκτιμήσεις βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση αλλά τα τελικά στοιχεία ενδέχεται να αλλάξουν.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την εκτίμηση του Guardian την Κυριακή και δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τους υπολογισμούς των FT.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρίσι Σούνακ προς COP-27: Τηρήστε τις υποσχέσεις σας για το κλίμα

Ευρωζώνη: Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος τον Νοέμβριο - Υποχωρούν οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση

Ευρωζώνη: Νέα πτώση στον κλάδο των κατασκευών - Το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον  Μάιο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider