Με δύο σενάρια για άνοδο του ΑΕΠ το πολύ έως το 2% ο Ελληνικός προϋπολογισμός του 2023 - Μάχη με την ύφεση στην ΕΕ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με δύο σενάρια για άνοδο του ΑΕΠ το πολύ έως το 2% ο Ελληνικός προϋπολογισμός του 2023 - Μάχη με την ύφεση στην ΕΕ
Ανθεκτικότητα στην κρίση, λόγω της μεγαλύτερης αναπτυξιακής «ορμής» του 2022. Με δεδομένο πως πλέον οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ τον επόμενο χρόνο είναι για μηδενική ανάπτυξη ή για ύφεση.

Τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 11 Νοεμβρίου οι οποίες θα δώσουν την πιο φρέσκια εικόνα για την πορεία για το πώς θα κινηθούν οι τιμές στην ενέργεια, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου και τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και την πανευρωπαϊκή πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για τον πληθωρισμό σε επίπεδο ΕΕ αλλά και στα κράτη μέλη περιμένει η Αθήνα για να «κλειδώσει» οριστικά τις προβλέψεις της επί του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού του 2023 που θα καταθέσει στη Βουλή. Η πρώτη εικόνα δείχνει ανθεκτικότητα στην κρίση, λόγω της «ορμής» του 2022 αλλά και υψηλότερων επιδόσεων από ότι ο μέσος όρος της ΕΕ που πλέον εκτιμάται πως θα κινείται τον επόμενο χρόνο με μηδενική ανάπτυξη ή ύφεση.

Το ένα σενάριο που επεξεργάζεται το ελληνικό ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει μία μικρή διόρθωση στην πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2023. Στο προσχέδιο τοποθετούνταν ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,1% και πλέον οι εκτιμήσεις προσεγγίζουν τον ίδιο στόχο, αλλά με διαφορετικές παραδοχές.

Προβλέπεται πλέον άνοδος του ΑΕΠ το 2023 στην Ελλάδα κοντά στο 2% στο βασικό σενάριο (έναντι οριακής ανόδου του ΑΕΠ ανά την ΕΕ) και στο «εναλλακτικό» της ύφεσης στην ΕΕ οριακά θετική πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο τους έτους. Ο λόγος για μία εκτίμηση την οποία μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Blue Sky.

H άνοδος αυτή βασίζεται στην πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλήγματος από τη βαθύτερη κρίση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αντισταθμίζεται από τη μεγαλύτερη δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία το 2022. Και τούτο με τη στήριξή που προσφέρει ο τουρισμός, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις.

Σε κλοιό ύφεσης η ΕΕ

Σε επίπεδο ΕΕ η πρώτη εικόνα για την πορεία της οικονομίας και για το σενάριο ύφεσης μεταφέρεται μέσα από δημοσίευμα του Bloomberg για τις ανακοινώσεις της 11ης Νοεμβρίου. Επισημαίνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί και στο Eurogroup της Δευτέρας, μαζί με το ζήτημα των πιο ευέλικτων δημοσιονομικών κανόνων, αλλά και με προτάσεις για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης των κρατών για την έξοδο από την νέα κρίση.

Υπενθυμίζεται πως η πιο «φρέσκια» εκτίμηση από όργανο της ΕΕ έγινε από την ΕΚΤ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Προέβλεπε ανάπτυξη 0,9% στο βασικό σενάριο αλλά και ύφεση κοντά στο 1% στο εναλλακτικό που τότε συνδεόταν με μία διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά πλέον είναι πιο σύνθετο: περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του πιο υψηλού πληθωρισμού αλλά και κόστους δανεισμού.

Η Ελλάδα, με την υψηλότερη (από το μέσο όρο της ΕΕ) ανάπτυξη αλλά και με τον υψηλότερο από ότι προέβλεπε πληθωρισμό και το 2023 εκτιμά πως θα μπορέσει πιο εύκολα να ανταποκριθεί αφ ενός στην διατήρηση μίας εμφανώς πτωτικής πορείας του χρέους (λόγω ονομαστικού ΑΕΠ) και αφ' εταίρου να μεγαλώσει το «μαξιλάρι» του 2023 για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι 4+1 ενέσεις στα ταμειακά διαθέσιμα από κοινοτικό χρήμα – SURE, προκαταβολές ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και ESM

gazzetta
gazzetta reader insider insider