ΟΠΕΚΕΠΕ: Επτά περιπτώσεις παρατυπιών στη λήψη ενισχύσεων - Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚΕΠΕ: Επτά περιπτώσεις παρατυπιών στη λήψη ενισχύσεων - Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους σχετικά με τη τεχνητή δημιουργία προϋποθέσεων για λήψη ενισχύσεων και διαπίστωσε παραβάσεις.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους σχετικά με τη τεχνητή δημιουργία προϋποθέσεων για λήψη ενισχύσεων και διαπίστωσε παραβάσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο οργανισμός, «από αιτούντες κατανομής δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος ετών 2020 και 2021, προέκυψαν για επτά αιτούντες (7), ισχυρές ενδείξεις και αποδείξεις διάπραξης παρατυπιών».

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις βρίσκονται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα, με σχετική αναφορά από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οργανισμός, τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην αναφορά, πραγματοποιώντας μεταξύ τους κυκλικές μισθώσεις εκτάσεων διάρκειας 4 ετών και δηλώνοντας όλοι αποκλειστικά και μόνο «καλλιέργεια βοσκότοπου σε καλή γεωργική κατάσταση» δηλαδή υποβάλλοντας αίτηση ενίσχυσης βοσκοτοπικών εκτάσεων χωρίς ζώα, εισέπραξαν το 2020, συνολικά 410.722,84 ευρώ και ένας (1) εξ αυτών, το 2021, 54.430,13 ευρώ. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της δηλούμενης καλλιέργειας. Από τον γεωχωρικό έλεγχο των εκτάσεων βοσκοτόπων, βρέθηκε ότι σημαντικές εκτάσεις από τις δηλούμενες από τους 7 αιτούντες, είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018 και 2019.

Για 4 αιτούντες, οι δηλούμενες εκτάσεις βοσκοτόπων βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου για το 2020, να ανήκουν στο Δημόσιο και για έναν, βρέθηκε επίσης το 2021 οι εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.

Ενώ όλα τα κυκλικά μισθωτήρια είναι πολυετή, τετραετούς διάρκειας, από 1-10.1.2020 έως 31.12.2024, οι 6 από τους 7 δεν υπέβαλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) μετά το 2020, παρά τις σημαντικές ενισχύσεις που έλαβαν ως νεοεισερχόμενοι για την ΕΑΕ 2020.

Κανένας ιδιοκτήτης δεν προσκόμισε ισχυρά νομικά έγγραφα για την απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν, παρά τα κυκλικά μισθωτήρια που είχαν υπογράψει.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει ότι η προστασία των γεωργικών ταμείων και η διαφάνεια στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον οργανισμό. Οι έλεγχοι της νόμιμης κατοχής και χρήσης των αγροτεμαχίων για την λήψη των ενισχύσεων, όπως σημειώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πραγματοποιούνται πλέον σε πολλές περιοχές της χώρας και με την χρήση στοιχείων του Κτηματολογίου.

Κλείνοντας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει ότι οι παρατυπίες αφορούν μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών, ενώ οι παραγωγοί που τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες και αποτελούν την πλειοψηφία των παραγωγών, δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεών τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει προσωρινά στις 11/11 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Πολιτική Προστασία: Αυξημένη επιφυλακή για την κακοκαιρία "EVA" - Ενεργοποιείται το 112

gazzetta
gazzetta reader insider insider