Κόλινς (Fed): Πρόωρο να πούμε πόσα ψηλά χρειάζεται να φτάσουν τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόλινς (Fed): Πρόωρο να πούμε πόσα ψηλά χρειάζεται να φτάσουν τα επιτόκια
Σσχετικά με το πότε η τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε χαλάρωση της αύξησης των βασικών της επιτοκίων.

Στα «βήματα» του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, κινήθηκε το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Σούζαν Κόλινς, σχετικά με το πότε η τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε χαλάρωση της αύξησης των βασικών της επιτοκίων.

Μιλώντας σε συνέδριο του ινστιτούτου Brookings, η επικεφαλής της Fed της Βοστώνης ανέφερε πως «με τα επιτόκια να έχουν περάσει σε περιοριστική περιοχή, πιστεύω πως είναι ώρα να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πόσο γρήγορα αυξάνουμε τα επιτόκια μας, στο πόσο γρήγορα τα ανεβάζουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε πως είναι επαρκώς περιοριστικά».

Οι δηλώσεις της Κόλινς έρχονται μετά από τη νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,75% την Τετάρτη. Μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε πως είναι πρόωρο να αποσαφηνιστεί το πότε η Fed θα προχωρήσει σε χαλάρωση της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, που γίνεται με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Σε παρόμοιο ύφος, η Κόλινς ανέφερε πως «είναι πρόωρο να "δείξουμε" το πόσο υψηλά θα πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια». Παράλληλα, μιλώντας για την επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Δεκέβριο, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε πως «χρειάζεται να εξετάσουμε το εύρος των επιλογών που έχουμε. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% ή σε μικρότερο εύρος. Θυμίζω πως η αύξηση 0,50% θεωρούνταν μεγάλη αύξηση στο παρελθόν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 6% το 2002 και 3% τα επόμενα χρόνια - Το μήνυμα στην ΕΚΤ για τα επιτόκια

Γερμανία: Σε υψηλό 10 ετών το κόστος στεγαστικών δανείων, μετά από τις αυξήσεις των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider