Fed: «Ήξεις, αφήξεις» από τον Πάουελ για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: «Ήξεις, αφήξεις» από τον Πάουελ για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας τόνισε πως «είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για μια παύση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων μας». Η προσοχή στις αποφάσεις της Fed τον Δεκέμβριο.

Σε μια... προσπάθεια διατήρησης της αναμονής για απροσδόκητές κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επιδόθηκε ο κεντρικός Αμερικανός τραπεζίτης, Τζερόμ Πάουελ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη νέα ανακοίνωση αύξησης των βασικών επιτοκίων της Fed, ο Πάουελ είπε πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο μας, του 2%.

Ο Πάουελ συμπλήρωσε πως «τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού ήταν υψηλότερα από αυτό που περιμέναμε».

Μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις της Fed, ο Αμερικανός τραπεζίτης δήλωσε πως «πιθανά θα χρειαστούμε μια περιοριστική πολιτική» στο μέτωπο της αύξησης των επιτοκίων, για «κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος είπε πως «σε κάποιο σημείο θα είναι λογικό να μειώσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων μας», για να προσθέσει πως «υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για το επίπεδο των επιτοκίων».

Ο επικεφαλής της Fed υπογράμμισε πως το τελικό εύρος των επιτοκίων της τράπεζας θα είναι «υψηλότερο από αυτό που εκτιμούσαμε», τονίζοντας πως «τα ιστορικά γεγονότα μας προειδοποιούν κατά της πρόωρες χαλάρωσης της νομισματικής μας πολιτικής».

Σε ερώτηση για το εάν η Fed σκοπεύει να προχωρήσει σε χαλάρωση της αύξησης των επιτοκίων της από τον Δεκέμβριο, ο Πάουελ απέφυγε να δώσει μια απευθείας απάντηση, λέγοντας πως υπάρχει ακόμα έδαφος να καλυφθεί μέχρι η Fed να φτάσει στο επίπεδο των «ουδέτερων» επιτοκίων.

Πρόσθεσε πως «η μείωση στις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να έρθει ακόμα και στην επόμενη συνεδρίαση» της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο. «Πιθανά θα έχουμε μια συζήτηση για μικρότερη αύξηση τον Δεκέμβριο» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο Πάουελ τόνισε πως «είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για μια παύση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από όσο χρειάζεται, τόνισε ότι «δεν πιστεύω πως έχουμε προχωρήσει σε υπερβολική σύσφιξη».

Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως ότι τα περιθώρια για «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας έχουν στενέψει, αν και τόνισε πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό «είναι εφικτό».

Τα επόμενα βήματα

Οι αναλυτές αποτιμούν το κατά πόσο η Fed σκοπεύει να προχωρήσει στη χαλάρωση της αύξησης των επιτοκίων της από τον Δεκέμβριο και εντός του 2023. Ήδη, οι εκτιμήσεις είναι μοιρασμένες για το εάν η τράπεζα θα προχωρήσει σε μια αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,75% ή κατά 0,50% στη συνεδρίαση της τον Δεκέμβριο.

Ακόμα ένα θέμα που απασχολεί τις αγορές είναι το εύρος των επιτοκίων της Fed το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Goldman Sachs ανέφερε σε έκθεση της την περασμένη εβδομάδα πως το εύρος των βασικών επιτοκίων της Fed θα διαμορφωθεί μεταξύ του 4,75% και του 5% μέχρι τον Μάρτιο του 2023, κατά 0,25% υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του επενδυτικού οίκου.

Σημειώνεται πως -όπως έχουν πει οι αξιωματούχοι της Fed- η τράπεζα θα λαμβάνει τις αποφάσεις της για την επιτοκικιακή της πολιτική με βάση τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed σημειώνεται καθώς προσπαθεί να ρίξει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 2%, από το 8,2% που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι οι εξαγγελίες της Fed έρχονται μια εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ (στις 8 Νοεμβρίου), με μια ενδεχόμενη αποδυνάμωση των Δημοκρατικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν, να αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις των Ρεπουμπλικανών στην Fed για μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική της τράπεζας, εν μέσω των ανησυχιών για ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοδος για τον χρυσό εν αναμονή των αποφάσεων για τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider