ΑΠΕ: Στα 40 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού στο τέλος του έτους

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΠΕ: Στα 40 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού στο τέλος του έτους
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννη Γιαρέντη, ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ έχει συνεισφέρει συνολικά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 1,1 δισ. ευρώ, πριν ξεκινήσει ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς.

Πλεονασματικός διατηρήθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ έως τον Ιούνιο 2022, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο που εξέδωσε σήμερα ο ΔΑΠΕΕΠ, με τρέχον υπόλοιπο για τα υφιστάμενα έργα στα 145 εκατ. ευρώ και στα 49 εκατ. για τα έργα που εντάχθηκαν στο σύστημα από το 2021 και μετά.

Σύμφωνα με το δελτίο, ο Λογαριασμός για τα υφιστάμενα έργα εκτιμάται ότι θα έχει στο τέλος του έτους σωρευτικό πλεόνασμα 40,07 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με την αφαίρεση του αποθεματικού ασφάλειας, ύψους 70 εκατ. ευρώ, «γυρίζει» σε αρνητικό πρόσημο, με έλλειμμα 29,93 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ο υπολογαριασμός των έργων που ενεργοποιήθηκαν από το 2021 εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2022 με πλεόνασμα 86,33 εκατ. Επομένως, με την αφαίρεση του αποθεματικού ασφάλειας, ύψους 20 εκατ. ευρώ, το πλεόνασμά του διαμορφώνεται σε 66,33 εκατ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννη Γιαρέντη, η νέα δομή του ΕΛΑΠΕ , αλλά και η επιδείνωση του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΔΑΠΕΕΠ, υποχρεώσαν τον Διαχειριστή να δημοσιεύσει με καθυστέρηση το μηνιαίο Δελτίο ΕΛΑΠΕ για τον Ιούνιο 2022. Στην έκδοση του Ιουνίου αποτυπώνεται για πρώτη φορά ο διαχωρισμός στους νέους υπολογαριασμούς με την διάκριση των νέων έργων από τα παλαιότερα, τα προ την 1.1.2021, καθώς και τον υπολογαριασμό των Συστημάτων Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Ιούνιο συνδέθηκαν 121 νέα MW με την εγκατεστημένη ισχύ να ξεπερνάει τα 9 GW και οιενεργές συμβάσεις ανήλθαν στις 17.740. Το σύνολο της κατανάλωσης που καλύφθηκε από Ανανεώσιμη παραγωγή για τον Ιούνιο ανήλθε σε 1,57 TWh. Τα έργα πριν το 2021 είχαν καθαρή αξία 117,5 εκατ., ενώ τα νέα έργα μετά το 2021 43,08 εκατ..

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο ήταν στα 240,33 €/MWh, προ της εφαρμογής του Προσωρινού μηχανισμού. Τα δικαιώματα ρύπων είχαν μέση τιμή δημοπρασιών στα 83,19 €/tn και τα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών έφθασαν τα 112,6 εκ.

«Ο ΕΛΑΠΕ έχει συνεισφέρει συνολικά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 1.100 εκατ. ευρώ, προτού ξεκινήσει ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς. Ο ΔΑΠΕΕΠ παρακολουθεί κάθε στιγμή την αγορά, το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και κάθε συνιστώσα του Λογαριασμού και βρίσκεται σε επιφυλακή όσον αφορά την υγιή πορεία του ΕΛΑΠΕ», καταλήγει ο κ. Γιαρέντης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Σε 3 δόσεις η καταβολή, επεκτείνεται και στο φωτιστικό πετρέλαιο

Ρεύμα: «Βουτιά» 44% στη χονδρεμπορική τον Οκτώβριο – Τα μερίδια των προμηθευτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider