ΕΡΓΟΣΕ: «Τρέχουν» εξελίξεις σε 3 μεγάλα σιδηροδρομικά «μέτωπα» - Τα έργα στη Βουλή, ο ανταγωνιστικός διάλογος και οι νέοι σύμβουλοι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΡΓΟΣΕ: «Τρέχουν» εξελίξεις σε 3 μεγάλα σιδηροδρομικά «μέτωπα» - Τα έργα στη Βουλή, ο ανταγωνιστικός διάλογος και οι νέοι σύμβουλοι
Την Τρίτη αναμένεται να «περάσουν» από τη Βουλή 2 συμβάσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Εντός 2022 οι υπογραφές με ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίο, ΑΒΑΞ – Alstom. Ποια είναι τα έργα. Ξεκίνησε ο διάλογος για τα projects των 4 δισ. ευρώ, τι «παίζει» με τη χρηματοδότηση. Η υποβοήθηση του φορέα στις εν εξελίξει «ανοιχτές» εργολαβίες 1 δισ. ευρώ.

Εξελίξεις σε τρία μεγάλα «μέτωπα» του σιδηρόδρομου «τρέχουν» αυτή την περίοδο «αγγίζοντας» έργα και διαδικασίες ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ με τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, υπό τον Χρ. Βίνη, να επιχειρεί να προωθήσει διαγωνισμούς και διεργασίες σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της αύξησης που έχει προηγηθεί σε κόστη υλικών – ενέργειας αλλά και σε σχέση με την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον δεν εμποδίζει τον σιδηροδρομικό φορέα να «κλείνει μέτωπα» ή να προωθεί διαδικασίες.

Δύο συμβάσεις 200 εκατ. ευρώ στη Βουλή, έπονται οι υπογραφές με αναδόχους

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, θα «περάσουν» από τη Βουλή δύο συμβάσεις που εκκρεμούν ώστε να πάρουν τον δρόμο, ακολούθως, της υπογραφής. Πρόκειται για έργα συνολικής αξίας σχεδόν 200 ευρώ, κι ενώ ήδη έχουν ανατεθεί με τη «βούλα» συμβάσεις σχεδόν 250-300 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022. Ειδικότερα, πρόκειται για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα «Ρίο – Ροδοδάφνη» (141 εκατ. ευρώ αρχικό ύψους) στο οποίο ανάδοχος είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και το τμήμα «Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα» (αρχικό κόστος 58 εκατ. ευρώ) στο οποίο ανάδοχος είναι η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – ALSTOM. Για τα δύο αυτά έργα αναμένονταν να έχουν προχωρήσει νωρίτερα οι διαδικασίες αλλά λόγω της συγκυρίας και άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων υπήρξε καθυστέρηση. Όπως είχε αναφέρει προ μηνός το insider.gr σε σχετικό του θέμα, οι δύο συμβάσεις θα πάνε «πακέτο» στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Εν συνεχεία, οι συμβάσεις θα επιστραφούν στην ΕΡΓΟΣΕ, με την αρμόδια Επιτροπή Διαγωνισμού να ζητάει κάποια πρόσθετα έγγραφα από τους αναδόχους (π.χ. υπεύθυνες δηλώσεις για τις ίδιες και τις κοινοπραξίες για τυχόν αλλαγές σε μετοχικά ποσοστά κ.α.), ώστε ακολούθως να υπογραφούν. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει εντός του 2022, ίσως και μέσα στον Νοέμβριο.

Προηγήθηκε «πακέτο» 250 εκατ. ευρώ

Με τα δύο αυτά έργα θα ολοκληρωθεί «πακέτο» υπογραφών καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 4 ακόμα συμβάσεις ανάμεσα σε ΕΡΓΟΣΕ και αναδόχους, αρχικού κόστους σχεδόν 250 εκατ. ευρώ συνολικά. Ειδικότερα πρόκειται για τη σύμβαση ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών πετασμάτων, στη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη (ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – Μυτιληναίος Α.Ε., το κόστος του έργου ανέρχεται στα 84 εκατ. ευρώ), τις υπολειπόμενες εργασίες σιδηροδρομικής υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης στο Σ.Σ. Αθηνών και σύνδεσή του με μετρό – Β’ φάση Σ.Σ. Αθηνών (προϋπολογισμού 33.990.000 ευρώ με αναθεώρηση, κοινοπραξία της Intrakat), το έργο για την «Κατασκευή ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και συστήματος ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα – Βόλος» (επίσης Intrakat) και η σύμβαση ανάθεσης του έργου που αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη και την αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης (41 εκατ. ευρώ, με ΑΒΑΞ – Alstom).

Τα «ντεσού» του ανταγωνιστικού διαλόγου για projects 4 δις ευρώ

Αυτές τις μέρες εκκίνησε μια ακόμα σημαντική διαδικασία από την ΕΡΓΟΣΕ, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της επόμενης φάσης των διαγωνισμών για τα έξι έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, για έργα ύψους 4 δισ. ευρώ, που θα ενισχύσουν τον εμπορικό και στρατηγικό ρόλο των βασικών λιμένων της χώρας και παράλληλα θα αναβαθμίσουν τη διασυνοριακή διασύνδεση της Ελλάδας με τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως έχει αναφέρει από καιρό το insider.gr, ο φορέας προσκάλεσε τους υποψήφιους αναδόχους ΑΒΑΞ – Alstom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intakat, ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ που προεπελέγησαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, να προσέλθουν στον Ανταγωνιστικό Διάλογο, στη συνέχεια δόθηκε μια μικρή παράταση αλλά πλέον η διαδικασία «τρέχει». Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι και οι ίδιοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι δεν βιάζονται από την πλευρά τους καθώς παράλληλα προχωρούν διαγωνισμοί και διαδικασίες σε πλήθος έργων, κατά συνέπεια χρειάζονταν επιπλέον χρόνο προετοιμασίας.

Κατά το στάδιο αυτό, θα διερευνηθούν οι βασικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές παράμετροι των έργων σε συνεργασία με τους υποψήφιους αναδόχους, με στόχο τον καθορισμό των βέλτιστων λύσεων για την επιτυχή υλοποίηση τους. Η εκπόνηση των απαιτούμενων οριστικών μελετών θα ολοκληρωθεί από τον Ανάδοχο του κάθε έργου, ο οποίος θα προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία. Η συμμετοχή στο διάλογο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή των προεπιλεγέντων στο επόμενο στάδιο (υποβολή δεσμευτικών προσφορών). Μετά την ολοκλήρωση των κύκλων Διαλόγου, οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του σταδίου Β.ΙΙ της Β΄ φάσης των διαγωνισμών, για τη σύναψη των συμβάσεων (προσφορές αναμένονται το 2023).

Το θέμα της χρηματοδότησης

Βέβαια, για τα 6 αυτά έργα απαιτείται αυξημένη χρηματοδότηση από εγχώρια και κοινοτικά κονδύλια – προγράμματα, από το CEF κ.λπ., θέμα που προφανώς απασχολεί την ΕΡΓΟΣΕ αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες αυτές κυλάνε με θετικό τρόπο, ήδη υπάρχουν καλά νέα για συγκεκριμένα έργα (π.χ. για το τρένο που θα φτάσει στην Πάτρα, σχεδόν 500 εκατ. ευρώ) καθώς και για άλλα projects που είναι σχεδόν «κλεισμένα» χρηματοδοτικά. Σύμφωνα με άλλες πηγές υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες για έργα (π.χ. στη Β. Ελλάδα) αλλά σε αυτό το μέτωπο οι επαφές είναι προχωρημένες αν και ακόμα δεν έχει «κλείσει» η χρηματοδότηση.

Προχωρούν και οι σύμβουλοι υποβοήθησης του φορέα

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η ΕΡΓΟΣΕ συνεχίζει την αναζήτηση συμβούλων που θα υποβοηθήσουν τον σιδηροδρομικό φορέα στην επίβλεψη κάποιων συμβάσεων, όπως για παράδειγμα των εν εξελίξει έργων ανά την χώρα (ύψους άνω του 1 δις ευρώ). Ο λόγος γίνεται για εργολαβίες που είναι «ανοιχτές» ή θα ωριμάσουν, και όχι για μελλοντικά projects όπως του ανταγωνιστικού διαλόγου, και για συμβόλαια της τάξεως των 30 με 40 εκατ. ευρώ περίπου (των συμβούλων). Ανάμεσα στους υποψήφιους (ή μήπως και αναδόχους;) ακούγονται ονόματα όπως των Salfo, Aecom κ.α. Επί της ουσίας προεκτίμα για την επιλογή τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει την υποβοήθηση - υποστήριξη της εταιρείας ώστε να ολοκληρωθούν υφιστάμενες εργολαβίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Επιπλέον θα συνεργαστεί με την ΕΡΓΟΣΕ στην προετοιμασία κάποιων νέων διαγωνισμών αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider