Σκρέκας: Απορρόφηση 80 έως 90% των αυξήσεων στο ρεύμα τον Νοέμβριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Απορρόφηση 80 έως 90% των αυξήσεων στο ρεύμα τον Νοέμβριο
Στόχος της κυβέρνησης να απορροφήσει το 80 με 90% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος στα τιμολόγια του Νοεμβρίου, επανέλαβε ο Κώστας Σκρέκας.

Με την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Νοέμβριο θα απορροφηθεί το 80 με 90% των αυξήσεων, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μιλώντας στο βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ενόψει και των αυριανών ανακοινώσεων στο ρεύμα για τα τιμολόγια Νοεμβρίου, υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι με την επιδότηση να απορροφηθεί το 80 με 90% των αυξήσεων, στην ίδια λογική των δύο προηγούμενων μηνών.

«Άρα η επιδότηση θα είναι αντίστοιχη, ώστε να μπορεί να μειώνεται ο λογαριασμός ρεύματος έως και κάτω από το 50% από αυτούς τους λογαριασμούς που θα έρχονταν, αν δεν υπήρχε αυτή η επιδότηση» σημείωσε.

Φορολόγηση υπερεσόδων και στην προμήθεια

Σχολιάζοντας την φορολόγηση των υπερεσόδων και σε επίπεδο προμήθειας, μία τροπολογία για έναν μηχανισμό που προανήγγειλε ο ίδιος άλλωστε νωρίτερα σήμερα, επεσήμανε πως σε συνδυασμό με την ανάκτηση των υπερκερδών από τον κλάδο της παραγωγής «καλύπτουμε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας για να εξαλείψουμε κάθε πιθανότητα αισχροκέρδειας».

«Στον κλάδο της παραγωγής ήδη ανακτούμε. Έχουμε θέσει ένα οριζόντιο “πλαφόν” ανάλογα με την τεχνολογία της κάθε παραγωγικής μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαφορά από το “πλαφόν” που έχουμε θέσει μέχρι τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι μεγαλύτερη, την ανακτούμε». Πρόσθεσε ότι: «φορολογούμε αυτό το ποσό και το επιστρέφουμε πίσω στους λογαριασμούς του ρεύματος. Αντίστοιχα θα κινηθούμε και στον κλάδο της προμήθειας, δηλαδή θα υπάρχει μια εύλογη τιμή με την οποία θα πρέπει να τιμολογεί την ηλεκτρική ενέργεια ο εκάστοτε προμηθευτής. Οποιαδήποτε διαφορά πάνω από αυτή την εύλογη τιμή θα ερχόμαστε και θα την ανακτούμε, θα την οδηγούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα την επιστρέφουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος, ώστε να διασφαλίσουμε χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος στους συμπολίτες μας».

Ήδη, ο μηχανισμός για τα υπερέσοδα στην παραγωγή που έχει κάνει πρεμιέρα από τον Ιούλιο, έχει αποφέρει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απάντηση σε Τσίπρα

Σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Έλληνας ΥΠΕΝ χαρακτήρισε «ασύλληπτο» ένας πρώην πρωθυπουργός να συγκρίνει την λιανική τιμή προ φόρων και προ επιδοτήσεων, υποστηρίζοντας πως η χώρα διαθέτει από τους πιο χαμηλότερους λογαριασμούς στην Ευρώπη.

«Για να μην πει την αλήθεια πως η τιμή στην Ελλάδα ήταν από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, έβγαλε μια τιμή από την τσέπη του αφαιρώντας τις επιδοτήσεις» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σκρέκας, τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο και εξαντλώντας τις δυνατότητες της οικονομίας αλλά και αξιοποιώντας τη φορολόγηση των υπερεσόδων «να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα. Απορροφούμε το 100% στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου σε 500.000 ευάλωτους συμπολίτες μας και για τη μεσαία τάξη απορροφούμε ένα ποσοστό αύξησης που κυμαίνεται μεταξύ 80-90%, ώστε πραγματικά να είναι πολύ πιο προσιτοί οι λογαριασμοί ρεύματος», εξήγησε ο ΥΠΕΝ.

Ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Στο πολύκροτο και ακανθώδες ζήτημα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub (TTF), που διχάζει την Ευρώπη, σημείωσε πως πλέον και η Γερμανία αναγνωρίζει πως είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να περιοριστεί η μεταβλητότητα στην τιμή και να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως πλέον ανέρχονται σε 20 τα κράτη - μέλη της ΕΕ που είναι υπέρ αυτής της πρότασης, ενώ στην επόμενη Σύνοδο των ΥΠΕΝ του «μπλοκ» που είναι προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου «δεν θα ησυχάσουμε αν δεν πετύχουμε συμφωνία για οριζόντιο ανώτατιο όριο περιορισμού της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ώστε η ενέργεια να κινείται σε χαμηλόπτερα επίπεδα». Σε ερώτηση για το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θίξει το εν λόγω θέμα στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Όλαφ Σολτς, παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη Συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» επεσήμανε πως η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει πολλούς νέους ανθρώπους που έχουν ένα σπίτι από τους γονείς τους, το οποίο είναι ακατάλληλο καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να το ανακαινίσουν και να το αναβαθμίσουν ενεργειακά.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που εφαρμόζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα με επιδότηση έως 35.000 ευρώ» σημείωσε. Τέλος, σχετικά με τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την ΚΟ της ΝΔ και τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση, αρκέστηκε να απαντήσει πως «όλοι καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο διεγράφη, η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν άμεση και δεν έχω να σχολιάσω κάτι επί τούτου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιες χώρες θα αυξηθούν οι μισθοί το 2023 - «Βαριά» ήττα για την Ευρώπη

Το Ευρώ απέναντι σε νέα απειλή - Πέραν του πληθωρισμού και των επιτοκίων της Fed

Δάνεια με επιτόκιο 1,5% και εισοδηματικό «κόφτη» τα 10.000 ευρώ - Τι περιλαμβάνει το στεγαστικό πρόγραμμα για νέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider