Γέλεν: «Επικίνδυνο και ασταθές» το οικονομικό σκηνικό - Η προσοχή στα αμερικανικά ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: «Επικίνδυνο και ασταθές» το οικονομικό σκηνικό - Η προσοχή στα αμερικανικά ομόλογα
«Ψάχνουμε διάφορους τρόπους για να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα», είπε, «αλλά δεν βλέπω πρόβλημα στην αγορά τώρα».

Για «επικίνδυνο και ασταθές» οικονομικό σκηνικό προειδοποίησε την Δευτέρα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, αν και χαρακτήρισε την οικονομία της χώρας «υγιή» και το χρηματοπιστωτικό σύστημα «ανθεκτικό».

«Έχουμε βιώσει ενεργειακά σοκ, διατροφικές κρίσεις, κλονισμούς στην προσφορά, επίμονο πληθωρισμό σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, αύξηση των επιτοκίων σε πολλά μέρη του κόσμου και έχουμε δει κάποια αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αυξανόμενες ανησυχίες για τη ρευστότητα και τις πιστώσεις», ανέφερε η υπουργός, σύμφωνα με το Marketwatch.

Πρόσθεσε ότι ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία μεταβλητότητας επί του παρόντος, η κυβέρνηση Μπάιντεν «παρακολουθεί προσεκτικά τους οικονομικούς κινδύνους στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Γέλεν μίλησε για προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, αφού η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων της Βρετανίας υπογράμμισε τις ανησυχίες ότι ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επίπεδα δημόσιου χρέους θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση τους.

«Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στην αγορά των κρατικών ομολόγων», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι βαθιά, ρευστή, με καλή λειτουργία και να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία».

Η Τζάνετ Γέλεν συμπλήρωσε πως αναμένεται ότι λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας θα αυξηθεί το κόστος αγοράς και πώλησης αυτών των τίτλων και σημείωσε ότι οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν υψηλοί και ότι οι επενδυτές δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκτέλεση συναλλαγών.

Προσέθεσε δε, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται με διάφορες υπηρεσίες για να ακολουθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις αγορές για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης ενός προτεινόμενου κανόνα από την SEC που θα αναγκάσει ολοένα περισσότερες συναλλαγές να εκκαθαρίζονται κεντρικά.

«Ψάχνουμε διάφορους τρόπους για να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα», είπε, «αλλά δεν βλέπω πρόβλημα στην αγορά τώρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γέλεν: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το ύψος του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Βρετανία: Ενισχύονται τα ομόλογα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σούνακ

gazzetta
gazzetta reader insider insider