Προκαταρκτική συμφωνία ΔΝΤ - Τυνησίας για πακέτο διάσωσης σχεδόν 2 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προκαταρκτική συμφωνία ΔΝΤ - Τυνησίας για πακέτο διάσωσης σχεδόν 2 δισ. δολαρίων
Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Τυνησία.

Η Τυνησία κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με το ΔΝΤ για ένα πακέτο διάσωσης 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενδέχεται να οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Εδώ και μήνες η Τυνησία χρήζει άμεσης διεθνούς βοήθειας καθώς αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση με ορατούς τους φόβους της χρεοκοπίας, ενώ μαστίζεται από την έλλειψη τροφίμων και καυσίμων.

Η συμφωνία θεωρείται επίσης κρίσιμη για την ενεργοποίηση μηχανισμών στήριξης από άλλες χώρες που ήθελαν πρώτα τη διαβεβαίωση πως θα υπάρξει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και ότι η Τυνησία θα πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει τα άσχημα οικονομικά της,

«Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για τα δημόσια οικονομικά της Τυνησίας και θα της επιτρέψει να δανειστεί από ορισμένους διεθνούς συμμάχους» επεσήμανε ανώτερος Τυνήσιος αξιωματούχος, που μίλησε στo Reuters, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η συμφωνία αφορά ένα πακέτο 48 μηνών ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας, την ενίσχυση των αστικών υποδομών και φορολογικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η πολιτική αβεβαιότητα και έκρυθμη κατάσταση έπληξαν τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό, πολύ πριν από την πανδημία της COVID-19 και τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Όλο και περισσότεροι Τυνήσιοι φεύγουν από τη χώρα μέσα από τη Μεσόγειο προς την Ιταλία, με δεκάδες να χάνουν τις ζωές τους σε ναυάγια από τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 καταλύτης για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Σίμσον: Με τα μέτρα της ΕΕ για την τιμή του φυσικού αερίου πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της ζήτησης

Τα «διλήμματα» του Ευρωπαίου καταναλωτή μέσα στην πληθωριστική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider