Μέτρα ελάφρυνσης για το πετρέλαιο κίνησης εξετάζει η κυβέρνηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέτρα ελάφρυνσης για το πετρέλαιο κίνησης εξετάζει η κυβέρνηση
Η οριζόντια έκπτωση απευθείας στην αντλία για το diesel κίνησης ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι.

Τα περιθώρια παρέμβασης για την ελάφρυνση του κόστους του πετρελαίου κίνησης κατά το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί την άνοιξη εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής για την στήριξη των καταναλωτών έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Η οριζόντια έκπτωση απευθείας στην αντλία για το diesel κίνησης ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι των συζητήσεων καθώς τους τελευταίους μήνες η τιμή του κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και τις τελευταίες ημέρες, στην ελληνική αγορά, έχει ξεπεράσει την τιμή της βενζίνης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,035 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 2,131 ευρώ με τους επαγγελματίες οδηγούς, τις μεταφορικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες από τον κλάδο του τουρισμού αλλά και τον αγροτικό κλάδο να πληρώνουν ακριβά τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τι λέει η κυβέρνηση – Πότε θα γίνουν οι παρεμβάσεις

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η όποια παρέμβαση στα καύσιμα κίνησης θα επέλθει εφόσον προκύψει δημοσιονομικός χώρος. Εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος και στη μείωση του κόστους θέρμανσης θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα καύσιμα κίνησης. Ωστόσο, καθώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποδεικνύει υψηλές τιμές στις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας παρέμβασης στα καύσιμα κίνησης. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και μόλις χρειαστεί θα παρέμβουμε. Θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο δίμηνο όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών το Brent θα κινηθεί γύρω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) αν και μείωσε την πρόβλεψη της μέσης τιμής του Brent για το 2022 και το 2023 στην τελευταία βραχυπρόθεσμη έκθεσή της για τις ενεργειακές προοπτικές προβλέποντας ότι η μέση τιμή για το Brent θα είναι 102,09 δολάρια ανά βαρέλι φέτος και 94,58 δολάρια ανά βαρέλι το 2023. Αυτό σημαίνει ότι εάν τώρα που το Brent κινείται γύρω στα 92 δολάρια «στέλνει» την τιμή της αντλίας πάνω από τα 2 ευρώ στην ελληνική αγορά, τα 100 δολάρια θα ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερες ανοδικές πιέσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τον απολογισμό της αγοράς ως προς την απόδοση του μέτρου απευθείας έκπτωσης στην αντλία για το diesel κίνησης για όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές, τα αποτελέσματα ήταν θετικά τόσο για τις επιχειρήσεις του κλάδου όσο και για τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους τομείς αλλά και για την οικονομία γενικότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο κίνησης: Έρχεται επιδότηση προανήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας

Πετρέλαιο κίνησης: Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές – Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές και η αγορά

Καύσιμα: Αναμένονται μέτρα ελάφρυνσης για το πετρέλαιο κίνησης – Στον πάγο η επιδότηση βενζίνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider