Βρετανία: Απρόσμενη συρρίκνωση της οικονομίας τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Απρόσμενη συρρίκνωση της οικονομίας τον Αύγουστο
To ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, με τους οικονομολόγους να έχουν προβλέψει ανάπτυξη 0,1%.

Απρόσμενη συρρίκνωση εμφάνισε η οικονομία της Βρετανίας τον Αύγουστο, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε, ενισχύοντας τις πιθανότητες η χώρα να βρίσκεται σε ύφεση.

Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, έπειτα από αύξηση 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,1% τον Αύγουστο.

Στα επιμέρους στοιχεία, σημειώθηκαν μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η μεταποιητική δραστηριότητα ήταν σε μεγάλο βαθμό αδύναμη σε όλους τους τομείς, ενώ και οι υπηρεσίες υποχώρησαν.

Για το τρίμηνο έως τον Αύγουστο, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με μικρή μεταβολή το προηγούμενο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η οικονομία θα είχε συρρικνωθεί 0,1% σε επίπεδο τριμήνου.

Η πιθανότητα να μην σημειωθεί ύφεση στο τρίτο τρίμηνο θα απαιτούσε η οικονομία να σημειώσει ανάπτυξη 1,1% τον Σεπτέμβριο, ένα αποτέλεσμα απίθανο δεδομένης της αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και της περιόδου πένθους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ, επικαλέστηκε την εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ως τον μεγαλύτερο παράγοντα που παρασύρει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προκλήσεις αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών της ενέργειας που ωθούνται από τη βάρβαρη δράση του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κουαρτένγκ. «Αυτή η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα για να θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των οικογενειών και των επιχειρήσεων από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας αυτόν τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία: Διαρροή και στον αγωγό πετρελαίου Druzhba που συνδέει Ρωσία με Ευρώπη - «Μάλλον ατύχημα» η εκτίμηση

Μπάιντεν: «Εξαρτάται» αν θα συναντηθεί με Πούτιν σε G20, «συνέπειες» για Σαουδική Αραβία λόγω ΟΠΕΚ+

Ο Πούτιν παρατείνει το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider