Βρετανία: Η Fitch «κούρεψε» το outlook λόγω των οικονομικών πολιτικών της Τρας και του Κουάρτενγκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Η Fitch «κούρεψε» το outlook λόγω των οικονομικών πολιτικών της Τρας και του Κουάρτενγκ
Διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας στη βαθμίδα «ΑΑ-», μια βαθμίδα πάνω από αυτή που έχει η S&P.

Στην υποβάθμιση των προοπτικών για την οικονομία της Βρετανίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λίγες μέρες από την παρόμοια κίνηση που είχε κάνει ο οίκος Standards and Poor's, στον απόηχο των αναταραχών που έχουν προκαλέσει οι οικονομικές κινήσεις της κυβέρνησης της Λιζ Τρας.

Έτσι, το outlook της Fitch για το αξιόχρεο της Βρετανίας υποβαθμίστηκε σε «αρνητικό» από «σταθερό» που ήταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters, στη σχετική έκθεση της Fitch σημειώνεται πως «το μεγάλο και σε έλλειμμα χρηματοδότησης δημοσιονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε ως μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Ακόμα, η Fitch διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας στη βαθμίδα «ΑΑ-», μια βαθμίδα πάνω από αυτή που έχει η S&P.

Το ιστορικό και οι προειδοποιήσεις για την αξιοπιστία

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Σεπτεμβρίου η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανακοίνωσαν την 23η Σεπτεμβρίου σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών ως προς το κόστος της ενέργειας και μεγάλες μειώσεις φόρων. Το φορολογικό πακέτο προβλεπόταν να κοστίσει περί τα 45 δισ. λίρες.

Ωστόσο, μετά από τον... πανικό των αγορών και την «επίθεση» στη στερλίνα (έφτασε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος στις 26 Σεπτεμβρίου), το Λονδίνο υποχώρησε από τα βασικά σημεία του σχεδίου, ιδιαίτερα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους υπόχρεους με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Όπως υποστηρίζει η Fitch, «αν και η κυβέρνηση ανέστειλε την απόφαση για τη μείωση της φορολογίας, το εξασθενημένο πολιτικό κεφάλαιο που έχει θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία και τη στήριξη στη δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης».

Παράλληλα, οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν πως η έλλειψη ανεξάρτητων προβλέψεων για τον προϋπολογισμό καθώς και η κόντρα της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, είχαν «αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των αγορών και στην αξιοπιστία του πολιτικού πλαισίου» της Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος των Τόρις, η Τρας θέλησε να υπογραμμίσει τη θέληση της για τη μείωση της φορολογίας στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Βρετανία τάσσεται υπέρ της ενότητας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη μετανάστευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider