Αέριο: Ίχνη σύγκλισης «Ομάδας των 4 χωρών» και Γερμανίας για το πλαφόν – Νέος γύρος διαβουλεύσεων

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Αέριο: Ίχνη σύγκλισης «Ομάδας των 4 χωρών» και Γερμανίας για το πλαφόν – Νέος γύρος διαβουλεύσεων
Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία, τόσο η Γερμανία όσο και η Ισπανία (που επίσης ήταν εξαρχής αντίθετη στο μέτρο) φάνηκαν να μην είναι πλέον κατηγορηματικά αρνητικές στην ιδέα. Νέες διαβουλεύσεις στην επόμενη Άτυπη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας, στις 11-12 Οκτωβρίου, με αναλυτές να εκτιμούν ότι αν το μέτρο τελικά πάρει το «πράσινο φως» θα συνοδεύεται από υποχρεωτική και σημαντική μείωση της κατανάλωσης αερίου.

Σημάδια σύγκλισης ανάμεσα σε Γερμανία και Ισπανία από τη μία πλευρά (οι οποίες ήταν εξαρχής αντίθετες με το πλαφόν στο αέριο και στην «Ομάδα των 4 χωρών» από την άλλη (που επεξεργάζεται την τεχνική εφαρμογή του μέτρου) καταγράφηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα.

Οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική τηλεσύσκεψη της «Ομάδας των 4 κρατών», δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας της Πολωνίας και του Βελγίου. Όλες οι επαφές πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, με τη συνδρομή των τεχνικών τους κλιμακίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η γερμανική όσο και η ισπανική πλευρά έδειξαν να μην είναι πλέον κατηγορηματικά αντίθετες σε μία παρέμβαση στις τιμές του αερίου, προς την κατεύθυνση ενός «δυναμικού πλαφόν». Πηγές με γνώση των χθεσινών συνομιλιών επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως χθες υπήρξε μία πρώτη προσέγγιση, η οποία δημιουργεί παράθυρο αισιοδοξίας για τη διαμόρφωση συναίνεσης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Απαραίτητη η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου

Οι επαφές θα συνεχιστούν στην επόμενη άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας, η οποία είναι προγραμματισμένη το διήμερο 11-12 Οκτωβρίου στην Πράγα. Στο μεσοδιάστημα, οι ζυμώσεις για το θέμα θα γίνουν σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, 7 Οκτωβρίου, η οποία μάλιστα θα πραγματοποιηθεί «στη σκιά» της χθεσινής επιστολής της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, όπου για πρώτη φορά τίθεται και επίσημα από τις Βρυξέλλες η προοπτική εφαρμογής πλαφόν στο αέριο.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως όλες οι παραπάνω διερευνητικές επαφές έχουν ως στόχο να υπάρξει συναίνεση ως προς τη «φόρμουλα» παρέμβασης στο αέριο έως την επόμενη επίσημη Σύνοδο Κορυφής, στις 20-21 Οκτωβρίου. Όπως συμπληρώνουν, αν και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι πλέον κάμπτονται και οι πιο κατηγορηματικές αρνήσεις στην υιοθέτηση μέτρων για την αγορά αερίου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν τελικά υπάρξει πανευρωπαϊκή συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση, είναι δεδομένο πως θα συνοδεύεται από υποχρεωτική και σημαντική μείωση της κατανάλωσης αέριου σε όλη την Ε.Ε.

Χαρακτηριστικό είναι σχετικό απόσπασμα στη χθεσινή επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν, όπου επισημαίνεται ότι μόνο με ένα σημαντικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση θα μπορεί να διασφαλισθεί πως μία ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δεν θα προκαλέσει παρενέργειες στην επάρκεια εφοδιασμού της «Γηραιάς Ηπείρου» με καύσιμο.

«Καθώς η Ε.Ε. εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνει, όσο μεγαλύτερη είναι η δημόσια παρέμβαση που προσβλέπουμε στις τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της ζήτησης και η αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες που χρειαζόμαστε. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και να θέσουμε σε εφαρμογή τις απαραίτητες διασφαλίσεις. Θα χρειαστεί να γίνουν πιο απαιτητικές οι δεσμεύσεις εξοικονόμησης αερίου, καθώς και οι δεσμευτικές συμφωνίες αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Υπό εξέταση δύο είδη πλαφόν

Σε κάθε περίπτωση, η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν αποτελεί ορόσημο στις έως τώρα ζυμώσεις εντός της Ε.Ε., καταδεικνύοντας ότι η στάση των Βρυξελλών για το θέμα έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 24ωρα. Έτσι, με την επιστολή, για πρώτη φορά η Επιτροπή θέτει ανοικτά και επίσημα την προοπτική επιβολής ανώτατων ορίων στις τιμές του αερίου – έστω και σε προσωρινή βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της αναφέρεται σε δύο διαφορετικές «φόρμουλες» εφαρμογής πλαφόν στο κόστος του αερίου. Η πρώτη αφορά στον περιορισμό των τιμών του καυσίμου που συνδέονται με το TTF (τον δείκτη της ολλανδικής πλατφόρμας συναλλαγών), έως ότου οι Βρυξέλλες δημιουργήσουν ένα νέο δείκτη αναφοράς, ο οποίο θα συμπληρώνει το TTF και θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης.

«Εν αναμονή της εισαγωγής ενός τέτοιου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς, θα πρέπει να εξετάσουμε τον περιορισμό των τιμών που συναρτώνται με το TTF, με τρόπο που θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη, και ο οποίος θα καταδείξει ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να πληρώνει για αέριο σε οποιοδήποτε κόστος», σημειώνεται στην επιστολή, περιγράφοντας έναν μηχανισμό καθορισμού προσωρινού ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου που εισάγεται στη «Γηραιά Ήπειρο».

Η Κομισιόν, όμως, εισηγείται και ένα δεύτερο πλαφόν, αυτή τη φορά για την τιμή του αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. Η δεύτερη αυτή παρέμβαση θα αποσυρθεί όταν «ενεργοποιηθούν» οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα παρουσιαστούν έως το τέλος του έτους. Πάντως, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, και το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Αμετάβλητη η λιανική τιμή τον Σεπτέμβριο παρά τις αυξημένες χρεώσεις των προμηθευτών

Κομισιόν: Εξετάζεται ένα «ευέλικτο» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου

Ποιοι πάνε Πράγα και ποιος Στρασβούργο - Αλέξης κατά επιδομάτων - Οι ελπίδες του Αντώναρου

Όλες οι ειδήσεις

21:15

Μενέντεζ: «Δεν θα εγκρίνω πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις»

21:11

Δήμαρχος Κιέβου: Πιθανό ένα σενάριο «Αποκάλυψης» αυτόν τον χειμώνα, αλλά να μην επικρατήσει πανικός

20:57

Πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2075: Η ανάλυση της Goldman Sachs - Oι 4 τάσεις

20:54

Χρυσός: Ανοδικά για 2η σερί ημέρα αλλά παρέμεινε κάτω από τα 1.800 δολάρια

20:39

Γερμανία: «Βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος για τη δράση των «Πολιτών του Ράιχ»

20:21

Μελόνι: Δεν τα έχουμε βάλει με τον ρωσικό λαό, τον πολιτισμό ή την ιστορία του

20:18

Καραγιάννης: Ξεκινούν οι εργασίες στο πρώτο κομμάτι του ΒΟΑΚ - Έχουμε να κάνουμε με έργα, όχι με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»

20:07

ΕΕ: 9ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας - Τι περιλαμβάνει

19:57

Με κάτι λιγότερο από ένα δισ. η ΕΚΤ κρατάει -ακόμα- υπό «προστασία» τα ελληνικά ομόλογα

19:56

Generali: Πουλά ιταλικό χαρτοφυλάκιο ασφαλειών ζωής 20 δισ. ευρώ

19:42

Κεραμέως: Έχουμε προκηρύξει τις θέσεις για τους διευθυντές όλων των σχολείων της χώρας

19:39

Γεωργιάδης: Nέες επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ αύριο για το «καλάθι του νοικοκυριού»

19:33

Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης

19:27

Spotify: Το «μυστικό της επιτυχίας» του δισεκατομμυριούχου CEO και συνιδρυτή του

19:15

Στο Ριάντ ο Σι Τζινπίνγκ με στόχο τη σινοαραβική προσέγγιση

19:06

Θεοδωρικάκος για πυροβολισμό 16χρονου: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί επικίνδυνη ταύτιση με το 2008

18:54

Ευρωαγορές: Δεν ανακόπηκε η πτώση - Επιμένουν οι ανησυχίες για την ύφεση

18:51

«Λαχτάρα» για Μασκ: Έχασε προσωρινά τον «τίτλο» του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

18:38

ΥΠΕΞ προς Λιβύη: Ασκούμε πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

18:29

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δεύτερη περίοδος εκτοκισμού του Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2021

18:24

Η πλουσιότερη γυναίκα της ραπ μουσικής συμβουλεύει: «Κάντε αποταμίευση»

18:10

Enel: Ένα ταξίδι στην κυκλική οικονομία μέσα από την στρατηγική, τα έργα και τα αποτελέσματα του Ομίλου

17:50

Δύσκολα τα Χριστούγεννα στην Ανατολική Ευρώπη: 34% ακριβότερα κρέατα και ψάρια - Στο +105% η ζάχαρη

17:43

Volkswagen: Θα επενδύσει 460 εκατ. ευρώ στο Βόλφσμπουργκ για παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

17:42

Πούτιν: Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε»

17:41

Credit Suisse: Έτοιμη να ξεκινήσει την μάχη των 440 εκατ. δολαρίων με την SoftBank - Επίδικο η κατάρρευση της Greensill

17:41

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί την Τουρκία ότι «δεν θέλει στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη βόρεια Συρία

17:34

Κατάφερε να επανέλθει πάνω από τις 910 μονάδες το ΧΑ - Σε ποιες μετοχές στράφηκαν οι αγοραστές

17:20

Γερμανία: Οκτώ στελέχη από την οργάνωση «Πολίτες του Ράιχενμπαχ» έχουν προφυλακιστεί

17:11

Σταθερά τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Αγίου Δημητρίου και το 2023