Macquarie: Το εμπορικό πλέονασμα του $1 τρισ. της Κίνας δεν σώζει το γουάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Macquarie: Το εμπορικό πλέονασμα του $1 τρισ. της Κίνας δεν σώζει το γουάν
Το επίπεδο- ρεκόρ του 1 τρισ. δολαρίων αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, αλλά η Macquarie Group Ltd. θεωρεί πως αυτό δεν θα είναι αρκετό για να σώσει το γουάν από την καθοδική τροχιά που διαγράφει έναντι του δολαρίου. 

Το επίπεδο- ρεκόρ του 1 τρισ. δολαρίων αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, αλλά η Macquarie Group Ltd. θεωρεί πως αυτό δεν θα είναι αρκετό για να σώσει το γουάν από την καθοδική τροχιά που διαγράφει έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Macquarie υποστηρίζει πως οι εξαγωγείς εμφανίζονται διστακτικοί να επιστρέψουν στο γουάν λόγω της σημαντικής επιδείνωσης στο επιχειρηματικό κλίμα τη φετινή χρονιά. Μάλιστα εκτιμάται πως ο δείκτης μετατροπής, η αξία του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας όταν αυτό μετατραπεί σε γουάν, υποχώρησε στο 36% στο πρώτο 8μηνο του 2022 έναντι στο 57% της αντίστοιχης περυσινής χρονιάς. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο δείκτης είχε διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα άνω του 50%, αλλά μειώθηκε σημαντικά λόγω των πολύμηνων lockdown της Σαγκάης, καθώς η Κίνα παραμένει σε πανδημική επιφυλακή.

Οι εξαγωγείς ενδέχεται να αναμένουν πως η δυσμενής οικονομική συγκυρία θα πλήξει περαιτέρω την κινεζική οικονομία ή ακόμα πως παραμένουν επιφυλακτικοί στο να μετατρέψουν τα έσοδα τους από ξένο συνάλλαγμα σε γουάν, γεγονός που υποδηλώνει πως το εμπορικό πλεόνασμα δεν μπορεί πλέον να δρα ως κυματοθραύστης στην υποχώρηση του γουάν.

Ωστόσο, ο δείκτης μετατροπής του εμπορικού ισοζυγίου σε γουάν είναι το μακροοικονομικό μέγεθος που ενδεχομένως να μπορούσε να αλλάξει το σκηνικό σε ό,τι αφορά το κινεζικό νόμισμα. Εάν δεν είχε υποχωρήσει τόσο στο δεύτερο τρίμηνο, ίσως τότε το εμπορικό πλεόνασμα να μπορούσε να αντισταθμίσει τις εκροές από άλλες πηγές, όπως η αγορά ομολόγων.

Επομένως, σύμφωνα με την Macquarie, η Κίνα ενδέχεται να χρειάζεται περισσότερη, και όχι λιγότερη, πολιτική νομισματικής χαλάρωσης για να σταθεροποιεί το γουάν, εκτίμηση που βαίνει κόντρα στην επικρατούσα θεωρία πως περαιτέρω χαλάρωση θα επιδράσει αρνητικά στην πορεία του γουάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάμψη στα κέρδη της βιομηχανίας στην Κίνα για το 8μηνο του 2022

Ευρωαγορές: Μεταβλητότητα μετά από την χθεσινή «βουτιά» της στερλίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider