Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Επιτάχυνση των ενεργειακών επενδύσεων παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά

Newsroom
Μοιράσου το
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Επιτάχυνση των ενεργειακών επενδύσεων παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά
Την προσήλωση του ΑΔΜΗΕ στην ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, παρά την επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών λόγω της ενεργειακής κρίσης, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης.

Την προσήλωση του ΑΔΜΗΕ στην ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, παρά την επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών λόγω της ενεργειακής κρίσης, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας σήμερα στο 17ο ΙΑΕΕ European Energy Conference που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).

Εν μέσω του ιδιαίτερα ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος που συνθέτουν οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, η άνοδος των επιτοκίων και οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε με την απαιτούμενη στήριξη από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή, να συνεχιστεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό το ύψους 5 δισ. ευρώ επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, που θα διπλασιάσει το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς έως το 2030.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε τη σημαντική συμβολή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην υλοποίηση των κρίσιμων ενεργειακών επενδύσεων που θα αυξήσουν την επάρκεια εφοδιασμού και θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι με τα έργα που προβλέπονται στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του Διαχειριστή θα δημιουργηθούν 10 GW επιπλέον για την ανάπτυξη ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ το αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον για πράσινα ενεργειακά έργα καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδεσμευθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος για νέες, βιώσιμες επενδύσεις.

Αναφερόμενος στον ενεργειακά δύσκολο επερχόμενο χειμώνα τόνισε ότι οι αρμόδιοι φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι συντονισμένοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά σενάρια κινδύνου, ενώ επανέλαβε ότι στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι πράσινης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω των κρίσιμων διεθνών διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή με τη συνδρομή του Διαχειριστή.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Μανουσάκη:

Προσήλωση στην ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος

Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει προσηλωμένος στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος μέχρι το 2030, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ρευστό οικονομικό περιβάλλον, με την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις να γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

Με την κατάλληλη υποστήριξη από τη Ρυθμιστική Αρχή, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπερβούμε τις προκλήσεις, με γνώμονα την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και τη διασφάλιση του συμφέροντος των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, όπου είναι εφικτό, όχι μόνο να διατηρούμε αλλά και να επιταχύνουμε τον βηματισμό των έργων μας, τα οποία θα διπλασιάσουν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έως το 2030, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ιδιαίτερα σημαντική για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας είναι η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, από το οποίο θα αντλήσουμε σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση των
νοτιοδυτικών Κυκλάδων, τη νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Κόρινθος-Αττική και την ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου με υπερσύγχρονη τεχνολογία GIS. Για τη διασύνδεση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, το πρώτο μέρος της οποίας βρίσκεται ήδη σε κατασκευή, έχουμε απορροφήσει 110 εκατ. ευρώ από τα
165 εκατ. που προβλέπονται για το έργο. Παράλληλα κάνουμε σημαντικά βήματα σχετικά με την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Εντός της χρονιάς θα συμβασιοποιήσουμε τις διασυνδέσεις για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, οι οποίες θα ολοκληρώσουν την ενσωμάτωση των Κυκλάδων στην Υψηλή Τάση.

Σε ετοιμότητα για έναν ενεργειακά δύσκολο χειμώνα

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με παράλληλες και σύνθετες κρίσεις (κλιματική, κρίση τιμών στην ενέργεια) που τείνουν να μετεξελιχθούν, για πρώτη φορά, σε μία πιθανή κρίση επάρκειας φυσικού αερίου, του καυσίμου που αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη μέχρι σήμερα. Σε αυτές τις δύσκολες
συνθήκες, ο ρόλος όλων των Ευρωπαίων Διαχειριστών είναι να προστατέψουμε την ενεργειακή ασφάλεια και να παραμείνουμε στις «ράγες», σε ό,τι αφορά τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την ενεργειακή μετάβαση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια κρίσεων. Με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε πιθανές δυσμενείς συνέπειες στο ενεργειακό μας σύστημα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συντονισμό με το ΥΠΕΝ και με τους άλλους Διαχειριστές κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της Ελλάδας, ενώ συνεργαζόμαστε στενά και με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η μεγάλη εικόνα είναι και θα είναι η κλιματική κρίση. Η συνετή χρήση της ενέργειας δεν συνδέεται μόνο με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση αλλά και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Οι διεθνείς διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αναβαθμίσουν τον διεθνή ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας επιτρέπει την εξέλιξή της σε έναν κρίσιμο διάδρομο ανταλλαγών πράσινης ενέργειας μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. Η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι ένα ώριμο έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ.
ευρώ από το Connecting Europe Facility και αναμένεται να ξεκινήσει το 2023. Από την πρώτη στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το έργο με την τεχνογνωσία του ενώ πρόκειται να συμμετάσχει και ως επενδυτής με τουλάχιστον 25% στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης, Euroasia Interconnector.

Συνεργαζόμαστε στενά και με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου, EETC, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Οι αρχικές μελέτες κόστους-οφέλους θα χρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Μέσα από αυτά τα έργα, η χώρα μας έχει τη μοναδική ευκαιρία να καταστεί ένας στρατηγικός ενεργειακός κόμβος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και θα μας βοηθήσει να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα προς την ενεργειακή μετάβαση. Ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει συνεπείς προσπάθειες για ακόμη πιο ισχυρή περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία αλλά και για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Επενδύσεις 55-60 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

Στο υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας ο Σκρέκας - «Ξεπαγώνει» το έργο της ΔΕΗ

Όλες οι ειδήσεις

10:05

Βρετανία: Στο 0,2% η ανάπτυξη στο β' τρίμηνο - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον

10:05

Σταϊκούρας: Τα δυο σενάρια για το 2023 - Προτεραιότητα η υλοποίηση των μέτρων στήριξης

10:04

Προσωπικά δεδομένα και διαδίκτυο: Πώς να γίνετε ψηφιακά «αόρατοι»

10:02

Βουλή: Kαταθέτει σήμερα στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις ο Ν. Ανδρουλάκης

09:58

Ουκρανία: Νεκροί 23 άμαχοι από ρωσικό πύραυλο σε οχηματοπομπή πολιτών

09:51

Οικονόμου: Επιπλέον 268 μονάδες στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων

09:41

Arogi.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές

09:35

Τσίπρας: Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κρατικοποιήσεις, εδώ έχουμε μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας

09:20

Νέο «τσεκούρι» από Goldman Sachs στην τιμή στόχο του Χρηματιστηρίου

09:05

Space X και NASA θέλουν να παρατείνουν τη «ζωή» του τηλεσκοπίου Hubble στέλνοντάς το ψηλότερα

09:00

Ευκαιρία εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές ή περισσότερος «πόνος»; - Τι απαντά η Société Générale

08:58

Κυκλώνας Ίαν: Τουλάχιστον 12 νεκροί και εικόνες καταστροφής στη Φλόριντα

08:54

Times: Η Κάλυμνος, ο καλύτερος αναρριχητικός προορισμός της Ελλάδας

08:43

Τρία Data Centers στην Αττική περιλαμβάνει η επένδυση της Google στην Ελλάδα

08:40

ΗΠΑ: «Πολύ νωρίς» για να βρούμε ποιος ευθύνεται για τις διαρροές στον Nord Stream 1 και 2

08:24

Google Stadia: «Τίτλοι τέλους» στην υπηρεσία cloud gaming - Θα αποζημιωθούν οι χρήστες

08:08

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μείωση φόρου για «πράσινες», ψηφιακές και ενεργειακές επενδύσεις

08:07

Πούτιν: Θέλει να «τελειώνει» με τις προσαρτήσεις - «Ανεξάρτητα κράτη» Χερσώνα και Ζαπορίζια

07:58

REDS: Αύξηση σε τζίρο και επισκεψιμότητα στο Smart Park – Έρχονται νέες συμφωνίες

07:52

Παγκρήτια: Συνεδριάζει η Επ. Κεφαλαιαγοράς για το Ενημερωτικό – Μικρή παράταση για την υποβολή του capital plan έδωσε η ΤτΕ

07:47

Οι business της Dimand στη Βόρεια Ελλάδα – Το logistics park, οι εκτάσεις και τα γραφεία

07:41

Lamda Development: Πώς πάνε τα Malls, ξεχωρίζει το Golden Hall – Το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

07:39

Κομισιόν προς Ελλάδα: Μαζεμένα δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στις αγορές - Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

07:31

Attica Bank: «Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή» διαμηνύει η ΤτΕ σε ΤΧΣ και Ellington - Γάμο με συστημική τράπεζα προβλέπει το plan B

07:28

ΕΡΓΟΣΕ: Νοέμβριο «πέφτουν» υπογραφές σε projects 200 εκατ. ευρώ – «Σήμα εκκίνησης» για σιδηροδρομικά έργα 4 δισ.

07:22

Σίμσον (Επ. Ενέργειας): Στη σημερινή Σύνοδο η μελέτη για τον δυναμικό δείκτη αερίου της ΕΕ

07:20

Το αγαπημένο σύννεφο του Πρωθυπουργού - Ποιος έχει την ευθύνη για τις Φοιτητικές Εστίες;

07:15

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Τι προβλέπει το προσχέδιο για πλαφόν στο ρεύμα, «κλειδώνει» η φορολόγηση εταιρειών ορυκτών καυσίμων και η μείωση κατανάλωσης

07:06

Κληρώνει για Attica και Pancreta - Λύσεις αλά Πορτογαλικά - Το μήνυμα από τα άλευρα

07:04

Μια υπόσκαφη βίλα 7,5 εκατ. ευρώ στην Αντίπαρο ψάχνει ιδιοκτήτη μέσω Sotheby's