BoE: Εξετάζει τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 33 ετών στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Εξετάζει τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 33 ετών στα επιτόκια
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τη στερλίνα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα εξετάσει εάν θα προωθήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της κατά τα τελευταία 33 έτη για να αναχαιτίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία.

Με τις τιμές να αυξάνονται πέντε φορές ταχύτερα από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου και τη λίρα να πέφτει σχεδόν καθημερινά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Άντριου Μπέιλι βρίσκονται υπό πίεση να επιταχύνουν τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης.

Η κίνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να προστατεύσει τα νοικοκυριά από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας θα τονώσει την οικονομία, αμβλύνοντας την ύφεση που περίμεναν τόσο οι αναλυτές όσο και η BoE.

Η πλειονότητα των 47 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι η BoE θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 2,25% στις 22 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως στις 4 Αυγούστου, η ΒοΕ ανακοίνωσε την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1995, προβλέποντας πως ο πληθωρισμός, θα «κορυφωθεί» στο 13,3% τον Οκτώβριο πριν αρχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά προς το 2% το 2025.

Η Τράπεζα βλέπει επίσης την Βρετανία να μπαίνει σε ύφεση από το δ' τρίμηνο φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλό οκταετίας για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία: Στο 3% τον Αύγουστο

Στα top picks εντάσσει την Jumbo η Eurobank Equities - Νέα τιμή στόχος

Συνελήφθη ο COO της Beyond Meat γιατί δάγκωσε άνδρα πάνω σε καυγά

gazzetta
gazzetta reader insider insider