Παγκόσμια Τράπεζα: Η αύξηση των επιτοκίων μεγαλώνει το ενδεχόμενο ύφεσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια Τράπεζα: Η αύξηση των επιτοκίων μεγαλώνει το ενδεχόμενο ύφεσης
Οι κεντρικές τράπεζες αίρουν τα υποστηρικτικά μέτρα σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο σε ρυθμό που δεν έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια.

Προειδοποιήσεις για την αύξηση του κινδύνου ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία από την άνοδο των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών στέλνει η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Σε αυτή, η Παγκόσμια τράπεζα αναφέρει πως οι κεντρικές τράπεζες αίρουν τα υποστηρικτικά μέτρα σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο σε ρυθμό που δεν έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνονται οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξης.

Στην έκθεση σημειώνεται πως οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια τους έως και στο 4% μέσα στο 2021, υπερδιπλάσια από το μέσο όρο που ήταν το 2021, με στόχο να υποχωρήσει ο πληθωρισμός προς το 5%. Μάλιστα, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αυξήσουν τα επιτόκια τους στα επίπεδα του 6%, εάν θέλουν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τον υψηλό πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται πως με την αύξηση των επιτοκίων, ανεβαίνει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει πως το 2023 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 0,5% ή θα συρρικνωθεί κατά 0,4%, που θα σημάνει το τεχνικό επίπεδο μια παγκόσμιας ύφεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Πολύ νωρίς να πούμε εάν θα έχουμε μια γενικευμένη ύφεση το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider