Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Η αύξηση των επιτοκίων στόχευε τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Η αύξηση των επιτοκίων στόχευε τον πληθωρισμό
Η κίνηση κατά 75 μονάδες βάσης σηματοδοτεί ένα άνευ προηγουμένου βήμα νομισματικής σύσφιξης από την ΕΚΤ, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι ανέλαβε δράση πολύ αργά για να αντιμετωπίσει την άνοδο-ρεκόρ των τιμών.

Η ιστορική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στόχο έχει να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε χαμηλά επίπεδα, όπως εξήγησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Luis de Guindos.

«Για μια κεντρική τράπεζα η αξιοπιστία της είναι θεμελιώδης. Εάν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πάψουν να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να μειώσει τον πληθωρισμό μέσα σε ενάμιση ή δύο χρόνια, τότε η κατάσταση γίνεται πολύ περίπλοκη επειδή εμφανίζονται αμέσως δευτερογενείς επιπτώσεις» επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία του στην Ισπανία.

Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν γνωρίζει πόσο ακόμη θα αυξηθούν τα επιτόκια, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν πάρει μαθήματα από την περίοδο της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού στη δεκαετία του 1970, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε οικονομική ύφεση προκληθεί από την άνοδο του κόστους ηλεκτρισμού και θέρμανσης, θα είναι λιγότερο σοβαρή σε σχέση με την κρίση χρέους του ευρώ.

«Αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και έχουμε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις. Το πόσες φορές θα το κάνουμε, και το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση, θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από τα δεδομένα» σημείωσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ΕΚΤ ακολούθησε την αμερικανική κεντρική τράπεζα με μια γενναία αύξηση των επιτοκίων, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτοί σε μια νέα αύξηση όταν συναντηθούν ξανά τον Οκτώβριο, ενώ άλλοι θέλουν μικρότερα βήματα, καθώς ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ηλεκτροσόκ» στην Ευρωζώνη - Βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση αναμένει τώρα η Barclays

Έρευνα Deutsche Bank: Ο S&P 500 δεν έχει πιάσει ακόμη πάτο - «Αρκούδες» στα ομόλογα

ΤΑΙΠΕΔ (PPF): «Ωριμάζουν» ΣΔΙΤ 300 εκατ. ευρώ – Το νέο Πρωτοδικείο Αθηνών και η μετεγκατάσταση των φυλακών στον Ασπρόπυργο

gazzetta
gazzetta reader insider insider