Bloomberg: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ενέργεια με το δελτίο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ενέργεια με το δελτίο
Ήδη τα βλέμματα έχουν στραφεί στον καιρό, με την ελπίδα για έναν ήπιο χειμώνα. Όμως οι προοπτικές φαντάζουν δυσοίωνες.

Το ενεργειακό δελτίο στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο, αναφέρει το Bloomberg.

Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν το Σάββατο ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ήταν εγγυημένη, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς η ρωσική Gazprom πήρε την τελευταία στιγμή την απόφαση να μην θέσει ξανά σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρηση του. Σύμφωνα με τους Γερμανούς η αποθήκευση αερίου είναι σε καλό επίπεδο, ενώ η χώρα προμηθεύεται αέριο από νέες πηγές.

Ωστόσο, ο Κλάους Μίλερ, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με την αποθήκευση φυσικού αερίου κατά 95% πλήρη, θα ήταν αρκετό μόνο για 2-1/2 μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές. Η γερμανική αποθήκευση ανέρχεται πλέον σε περίπου 85%.

«Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής διεθνούς ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι. Εκτιμά ότι ένα επιπλέον 3% της ζήτησης πρέπει να μειωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δημιουργήσει έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, με την επιλογή να τον καταστήσει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί. Καθώς οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται να συναντηθούν για έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου, μέτρα που πριν φαινόταν αδιανόητα είναι πλέον πιθανό να εξεταστούν, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Η Γερμανία έχει το δικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το τελευταίο στάδιο -που δεν έχει ακόμη θεσπιστεί - περιλαμβάνει την διανομή αερίου με δελτίο.

Οι πολιτικοί της Ευρώπης προετοιμάζονται για την προοπτική περικοπών της προσφοράς αερίου εδώ και εβδομάδες και προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν τη ζήτηση. Η βιομηχανία έχει ήδη κατεβάζει διακόπτες και το ευρώ διολισθαίνει λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από τον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας. Καθώς ο χειμώνας έρχεται, η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας μπορεί να δοκιμαστεί.

Ενώ η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την οποία πιέζει η ΕΕ, θα μπορούσε να επιτρέψει στο μπλοκ των κρατών να αποφύγει το δελτίο, οι κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει μέχρι στιγμής να δράσουν για να μειώσουν την κατανάλωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας ή χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές θα ενίσχυαν τον κίνδυνο «περαιτέρω δραστικών μειώσεων».

Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεφταν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αγορά περίμενε όλο και περισσότερο η Gazprom να ανοίξει ξανά τη σύνδεση, μετά από μηνύματα από τη Μόσχα ότι η επαναλειτουργία ήταν επί τάπητος. Στη συνέχεια, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, λίγες ώρες αφότου η Ομάδα των Επτά (G7) συμφώνησε να επιδιώξει ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, η Gazprom είπε ότι η σύνδεση θα παραμείνει κλειστή καθώς είχε εντοπιστεί σφάλμα κατά τη συντήρηση.

Ήδη με την τιμή στο τετραπλάσιο επίπεδο από το προηγούμενο έτος, οι τιμές πρόκειται να εκτιναχθούν τη Δευτέρα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά -- και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν.

Η πλήρης διακοπή του Nord Stream, που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, αφήνει μόνο δύο μεγάλες οδούς που παρέχουν φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Μία μέσω Ουκρανίας και μία μέσω TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Οι ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν επίσης περιοριστεί σοβαρά, με μόνο ένα από τα δύο σκέλη του αγωγού να λειτουργεί.

Η απώλεια του βασικού αγωγού επ' αόριστον, εντείνει επίσης την πίεση στη Γερμανία να κρατήσει ανοιχτούς τους πυρηνικούς σταθμούς που είχε σχεδιάσει να κλείσει φέτος - μια απόφαση που θα ήταν αμφιλεγόμενη. Η κυβέρνηση λέει ότι εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής πριν λάβει μια απόφαση, αλλά η κίνηση φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Η επέκταση δύο πυρηνικών σταθμών θα εξοικονομούσε 2,3% της ζήτησης φυσικού αερίου, υπολογίζει η BNEF. Αυτό είναι 5,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Με τον Nord Stream κλειστό και τις ροές μέσω Ουκρανίας περιορισμένες, πολλά εξαρτώνται πλέον από τον καιρό.

Ο Οκτώβριος, που σηματοδοτεί την έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, μέχρι στιγμής φαίνεται ήπιος με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές να αναμένονται στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την Maxar Technologies LLC. Το πόσο σύντομα θα κάνει κρύο θα καθορίσει πόσο γρήγορα η Ευρώπη θα καίει τις προμήθειες φυσικού αερίου που διαθέτει σε αποθήκευση.

Η Ασία και η Ευρώπη ανταγωνίζονται για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος και στις δύο περιοχές, υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί το αέριο στην ευρωπαϊκή αποθήκευση προς το τέλος του χειμώνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ελπίζουν ότι η Άνοιξη θα έρθει νωρίς.

«Θα είναι μια πρόκληση για τη Γερμανία να ξεπεράσει τον χειμώνα», δήλωσε η Penny Leake, ερευνήτρια στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. «Αναμφίβολα θα οδηγήσει σε περικοπές της ζήτησης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η προειδοποίηση της Goldman Sachs και το επερχόμενο ράλι στις τιμές φυσικού αερίου μετά το «στοπ» της Gazprom

Η Ρωσία σταματά και πάλι τη ροή αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1

Ρωσία: Στις 184 κιλοβατώρες/ώρα καταγράφηκε η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1

gazzetta
gazzetta reader insider insider