Ρεν (ΕΚΤ): Υπάρχουν πιθανά οφέλη από τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεν (ΕΚΤ): Υπάρχουν πιθανά οφέλη από τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ
Για πολλαπλά οφέλη από τη δημιουργία και την εισαγωγή στην αγορά ενός ψηφιακού ευρώ-κάτι που αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- έκανε λόγο ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του δσ της ΕΚΤ, Όλι Ρεν.

Για πολλαπλά οφέλη από τη δημιουργία και την εισαγωγή στην αγορά ενός ψηφιακού ευρώ -κάτι που αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- έκανε λόγο ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του δσ της ΕΚΤ, Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον Φινλανδό τραπεζίτη, πιθανή δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ψηφιακού νομίσματος ενδεχομένως θα διευκόλυνε τις διασυνοριακές πληρωμές, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια «ψηφιακή νομισματική άγκυρα» για τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρεν, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η φάση της έρευνας για το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2023, ενώ στη συνέχεια η ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος.

«Το ψηφιακό ευρώ θα έδινε στους ανθρώπους μια πρόσθετη επιλογή σχετικά με τον τρόπο πληρωμών και θα διευκόλυνε τις συναλλαγές σε μια ολοένα και πιο ψηφιακή οικονομία», ανέφερε ο Ρεν, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι «δομικής σημασίας να περιοριστεί η υφιστάμενη αγορά των crypto εξαιτίας των ασταθών τιμών και της έντονης μεταβλητότητας που παρουσιάζουν σε κινδύνους στον κυβερνοχώρο».

«Μια ψηφιακή μορφή ασφαλούς χρήματος θα μπορούσε να ενισχύσει τη σταθερότητα, παρέχοντας ένα επίπεδο αξιόπιστου διακανονισμού στο μελλοντικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο Ρεν, επαναλαμβάνοντας όσα πρόσφατα ανέφερε για το ζήτημα η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Λάελ Μπρέιναρντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η υποχώρηση του ευρώ δεν έρχεται καθόλου την κατάλληλη στιγμή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Oxford Economics στο insider.gr: Με βιώσιμο τρόπο η επιστροφή στα πλεονάσματα για να μη γυρίσει «μπούμερανγκ»

Ρεύμα: Κατακόρυφη βουτιά των τιμών Σεπτεμβρίου με τις επιδοτήσεις – Πώς θα δημιουργηθεί ο «κουμπαράς» για μελλοντικές κρίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider