Ρεύμα: Διατηρούνται στα επίπεδα Αυγούστου οι τιμές για τα νοικοκυριά – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον Σεπτέμβριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Διατηρούνται στα επίπεδα Αυγούστου οι τιμές για τα νοικοκυριά – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον Σεπτέμβριο
Τον Σεπτέμβριο οι «καθαρές» χρεώσεις ανά κιλοβατώρα (μετά την κρατική ενίσχυση) αναμένεται να κινούνται κάτω από τα 0,17 ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές. Μικρότερη η απορρόφηση αυξήσεων για τις υπόλοιπες καταναλωτικές κατηγορίες, με τη μεσοσταθμική τιμή για το σύνολο της λιανικής να διαμορφώνεται λίγο κάτω από 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σήμερα τα αποκαλυπτήρια των κρατικών ενισχύσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ιδιαίτερα ενισχυμένο θα είναι το «δίχτυ προστασίας» ειδικά των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα για τον επόμενο μήνα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών, οι επιδοτήσεις θα είναι αυξημένες συγκριτικά με τον Αύγουστο, ωστόσο η απορρόφηση των ανατιμήσεων θα κινείται σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τα νοικοκυριά.

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα ενίσχυσης του επόμενου μήνα θα γίνουν σήμερα το πρωί, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στα μέτρα αυτά θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη θωράκιση των νοικοκυριών.

Ως αποτέλεσμα, παρά το άλμα στις χρεώσεις που ανακοίνωσαν για τον Σεπτέμβριο οι προμηθευτές, οι «καθαρές» τιμές που θα καταβάλουν τα νοικοκυριά θα παραμείνουν στα επίπεδα του Αυγούστου.

Πάνω από 0,6 €/KWh η επιδότηση για τα νοικοκυριά

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα πληρώσουν και τον Σεπτέμβριο κάτω από τα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα για την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώσουν, όταν και τον τρέχοντα μήνα κατέβαλαν 0,15-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με δεδομένο ότι οι χρεώσεις των προμηθευτών είναι αυξημένες πάνω από 60% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές θα ξεπεράσουν τα 0,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες καταναλωτικές κατηγορίες, σύμφωνα με πληροφορίες αυξημένες θα είναι οι «καθαρές» τιμές για τις επιχειρήσεις, έναντι του Αυγούστου, αφού στην περίπτωσή τους οι επιδοτήσεις θα είναι μικρότερες από ό,τι στα νοικοκυριά. Πάντως, και για τις επιχειρήσεις οι επιδοτήσεις θα είναι κι αυτές ενισχυμένες συγκριτικά με τον τρέχοντα μήνα.

Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των καταναλωτικών κατηγοριών, η μεσοσταθμική «καθαρή» τιμή για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο κάτω από τα 0,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κάτι που σημαίνει ότι θα αναχαιτιστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων που θα «περνούσαν» στη λιανική, με βάση την εκτίναξη των χρεώσεων των παρόχων.

«Σπάνε τα κοντέρ» οι χονδρεμπορικές τιμές

Η γενναία ενίσχυση των επιδοτήσεων μεταφράζεται σε ένα συνολικό «πακέτο» για το ρεύμα ύψους 2 δισ. ευρώ για τα μέτρα στήριξης του Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Real FM. Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, η συνδρομή του προϋπολογισμού θα ξεπερνά, ενδεχομένως και σημαντικά, το μισό δισ. ευρώ, όταν τον Αύγουστο το κράτος συνεισέφερε 250 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το συνεχιζόμενο «ξέφρενο ράλι» των διεθνών τιμών αερίου προκαλεί απόλυτο εκτροχιασμό των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Από τον κανόνα αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε η Ελλάδα, με την εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας να σπάει το αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα η ελληνική αγορά καταγράφει μία ακόμη αρνητική πρωτιά, καταρρίπτοντας το «ιστορικό υψηλό» που σημειώθηκε μόλις χθες. Έτσι, η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα εξωφρενικά επίπεδα των 616,38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των 600 ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ, ένα 24ωρο νωρίτερα, ήταν 539,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: 4 προσφορές στον δεύτερο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Ο πληθωρισμός αυξάνει τον «δημοσιονομικό χώρο», το ρεύμα τον «μειώνει» και όλα τα μάτια στρέφονται πλέον στον... ΦΠΑ

Πάνω από μισό δισ. θα κοστίσει τον Σεπτέμβριο στον προϋπολογισμό το πακέτο στήριξης για το ρεύμα - Τα περιθώρια για μέτρα στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider