Ρεύμα: Ανάχωμα στις αυξήσεις τον Σεπτέμβριο με εκτίναξη των επιδοτήσεων – Έως την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ανάχωμα στις αυξήσεις τον Σεπτέμβριο με εκτίναξη των επιδοτήσεων – Έως την Τετάρτη οι ανακοινώσεις
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια θα κινηθούν στα επίπεδα των 0,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα (αυξημένες 70% και πλέον έναντι του Αυγούστου), ώστε οι λιανικές τιμές να αποκλιμακωθούν ελαφρώς χαμηλότερα από τα 0,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός των κρατικών ενισχύσεων θα κινείται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Με σημαντική ενίσχυση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Σεπτέμβριο πρόκειται να «απαντήσει» η κυβέρνηση, ώστε να μην μετακυλισθεί στη λιανική το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε η εκτίναξη των χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο στόχος που τίθεται από το κυβερνητικό επιτελείο για τον επόμενο μήνα είναι οι τελικές λιανικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές να κινηθούν λίγο κάτω από τα 0,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κάτι που σημαίνει ότι η κρατική ενίσχυση θα κυμανθεί στα επίπεδα των 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η κρατική ενίσχυση ανήλθε σε 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα (337 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), αποκλιμακώνοντας έτσι τις τελικές τιμές των οικιακών τιμολογίων στα 0,15-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, η αύξηση των επιδοτήσεων για τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 70%.

Σε χθεσινή δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, επισημαίνεται η συνέχιση της στήριξης των καταναλωτών και τον Σεπτέμβριο, αλλά και για όλους τους επόμενους μήνες, που θα συνεχίσει να σοβεί η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, δεν γίνεται νύξη για το ύψος της ενίσχυσης που θα ανακοινωθεί.

Προς τα 2 δισ. ευρώ το κονδύλι

Αυτή η αισθητά πιο γενναία επιδότηση είναι αναγκαία ώστε να αναχαιτιστεί σημαντικό μέρος των αισθητά υψηλότερων χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον επόμενο μήνα, με τις ανατιμήσεις να ξεπερνούν ακόμη και το 60%. Είναι ενδεικτικό ότι η χαμηλότερη χρέωση για τον Σεπτέμβριο (χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εκπτώσεις) ανέρχεται σε 0,679 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αντίθετα, τον Αύγουστο η μικρότερη ονομαστική τιμή ήταν μόλις 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να δημοσιοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι ενισχύσεις Σεπτεμβρίου στο ρεύμα. Μάλιστα, αν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψη στη Ντόχα, για συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, οι ανακοινώσεις θα γίνονταν σήμερα, Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδοτήσεις θα γνωστοποιηθούν το αργότερο έως την Τετάρτη.

Από την άλλη πλευρά, όπως είναι φυσικό, η αύξηση κατά 70% στο «δίχτυ προστασίας» για το ρεύμα σημαίνει και σημαντική αύξηση του κονδυλίου που θα διατεθεί. Έτσι, ο προϋπολογισμός των μέτρων ενίσχυσης θα είναι αισθητά μεγαλύτερος από τον Αύγουστο, όταν έφτασε τα 1,136 δισ. ευρώ.

Μοναδική θετική παράμετρος είναι το γεγονός ότι με την έλευση του Σεπτεμβρίου μειώνεται η κατανάλωση, καθώς περιορίζεται η χρήση των κλιματιστικών, ενώ αρχίζει να υποχωρεί και η τουριστική κίνηση. Επομένως, αναμένεται να περιοριστεί το σύνολο των κιλοβατώρων που θα χρησιμοποιηθούν από τους καταναλωτές και, κατά συνέπεια, που θα επιδοτηθούν. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, το σχετικό ποσό θα κινείται αυτή τη φορά αρκετά κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα πάνω από 6,2 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί για τον ίδιο σκοπό μέχρι τον Ιούλιο, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Νέο ρεκόρ σήμερα στη χονδρεμπορική αγορά

Πίσω από τις «υψηλές πτήσεις» των χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, βρίσκονται οι «υψηλές πτήσεις» που ήδη καταγράφονται στο χονδρεμπορικό κόστος, με τις εκτιμήσεις όλων των εταιρειών να μιλούν για ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη των τιμών τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικό του ζοφερού «τοπίου» που διαγράφεται στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι πως σήμερα Δευτέρα η ελληνική αγορά σημειώνει ένα ακόμη αρνητικό «ιστορικό υψηλό», φτάνοντας για πρώτη φορά τα 539,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ως συνέπεια, ο Αύγουστος «τρέχει» ήδη με 391,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, συνέπεια του εκτροχιασμού των τιμών του φυσικού αερίου.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, oι εκτιμήσεις του κλάδου προμήθειας είναι ακόμη πιο δυσοίωνες για τον Σεπτέμβριο, με τις προβλέψεις να συγκλίνουν σε τιμές αισθητά πάνω από τα 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και κάποιους αναλυτές να μιλούν ακόμη και για 550 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η εκτίναξη αυτή θα προέλθει από μία ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Κι αυτό γιατί οι αναλυτές εκτιμούν ότι το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στο TTF (ολλανδικό hub) θα είναι κατά 35% αυξημένο από τα έτσι κι αλλιώς δυσθεώρητα επίπεδα του Αυγούστου.

Οι χρεώσεις των προμηθευτών

Όπως έγραψε το Insider.gr, για τον Σεπτέμβριο η χρέωση της ΔΕΗ ξεκινά από τα 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ της Protergia από 0,78213 € ανά κιλοβατώρα. Από την άλλη πλευρά, η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμές από 0,75 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η οποία με την έκπτωση συνέπειας 20% «προσγειώνεται» στα 0,6 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η χρέωση της Elpedison είναι 1,0864 ευρώ, η οποία με την αφαίρεση του Elpedison Loyalty Pass (0,4 €/KWh), αποκλιμακώνεται στα 0,6864 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η χρέωση της Αέριο Αττικής ξεκινά από 0,679 ευρώ (0,659 με την έκπτωση συνέπειας), της ΖeniΘ για τον επόμενο μήνα ανέρχεται σε 0,687 ευρώ, της NRG από 0,748 ευρώ, της Watt & Volt από 0,784 ευρώ, της ΕΛΙΝ από 0,699 € και της Watt & Volt από 0,784 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται νέο fast track πλαίσιο για αδειοδότηση κι εγκατάσταση κεραιών 5G

Νερό από ανακυκλωμένα... λύματα: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Ρεύμα: Στα 635,7 εκατ. ευρώ οι παρακρατήσεις στους παραγωγούς τον Ιούλιο για τις επιδοτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider