ΟΠΕΚ: Κατηγορήστε τις κυβερνήσεις για την αύξηση των ενεργειακών τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ: Κατηγορήστε τις κυβερνήσεις για την αύξηση των ενεργειακών τιμών
Οι ενεργειακές τιμές «απογειώθηκαν» μέσα στο τρέχον έτος, ιδιαίτερα μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις ευθύνονται για την αύξηση των ενεργειακών τιμών που αντιμετωπίζει το σύνολο του κόσμου, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), Χάιθαμ Αλ Γκάις

Μιλώντας στο Reuters, ο ίδιος επέκρινε την έλλειψη σχεδίου για επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο. «Μην κατηγορείτε τον ΟΠΕΚ, κατηγορήστε τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής γιατί εμείς πιέζαμε συνεχώς για την ανάγκη επενδύσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Ακόμα, ανέφερε «δεν λέμε πως ο κόσμος πρέπει να ζει με ορυκτά καύσιμα για πάντα. Αλλά με το να λες πως δεν πρόκειται να επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, είναι σαν να θέλεις να πας από το σημείο Α στο σημείο Β μέσα σε μια νύχτα».

Σημειώνεται πως οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα έχουν αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με το 2021, αλλά παραμένουν κάτω από τα επίπεδα που ήταν το 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ενεργειακές τιμές «απογειώθηκαν» μέσα στο τρέχον έτος, ιδιαίτερα μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που προκάλεσε την αύξηση των συμβολαίων του brent έως και τα 147 δολάρια ανά βαρέλι τον περασμένο Μάρτιο.

Αισιοδοξία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μιλώντας για τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου, ο Αλ Γκάις υποστήριξε πως η πρόσφατη μείωση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» οφείλεται στις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, ενώ πρόσθεσε πως οι φόβοι για τα lockdown στην Κίνα είναι υπερβολικοί.

Ακόμα, ανέφερε πως είναι αισιόδοξος για αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου το 2023, παρά το ότι φαίνεται πως θα υπάρξει μια μικρή κάμψη.

Ο Αλ Γκάις συμπλήρωσε πως η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις πληθωριστικές πιέσεις με πολύ καλό τρόπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για ύφεση

Πέντε πλοία diesel θα φτάσουν στην Ευρώπη τον Αύγουστο για να βοηθήσουν με την ενεργειακή κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider