Νέο πλήγμα για την Ευρώπη: Η Νορβηγία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο πλήγμα για την Ευρώπη: Η Νορβηγία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας
Πολλά ευρωπαϊκά κράτη βασίζονται στη φθηνή νορβηγική υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η Νορβηγία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας, σε ένα πρώιμο σημάδι της δοκιμασίας που θα κληθεί να περάσει η αλληλεγγύη της Ευρώπης φέτος τον χειμώνα, καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση.

Το γέμισμα των δεξαμενών θα έχει προτεραιότητα έναντι της παραγωγής ενέργειας όταν τα επίπεδα υποχωρήσουν κάτω από τον μέσο όρο για την εποχή, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland. Η χώρα είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, στέλνοντας περίπου το 1/5 της παραγωγής της στους γείτονές της, αλλά τα χαμηλά επίπεδα νερού στη νότια Νορβηγία ωθούν την κυβέρνηση να κινηθεί για να αποτρέψει τις εγχώριες ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα.

«Στην πράξη, αυτό θα περιλαμβάνει μηχανισμούς ελέγχου που θα περιορίζουν τη δυνατότητα εξαγωγής σε περίπτωση χαμηλής πλήρωσης δεξαμενής», είπε ο υπουργός στο πλαίσιο ενημέρωσης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το υπουργείο αυτή την εβδομάδα θα εργαστεί για να διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε ο μηχανισμός να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Καθώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται, οποιοσδήποτε περιορισμός θα ήταν ένα ακόμη πλήγμα για τα έθνη της ηπείρου που βασίζονται στη φθηνή νορβηγική υδροηλεκτρική ενέργεια για να κρατήσουν αναμμένα τα φώτα τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από τις νορβηγικές εξαγωγές και οποιοσδήποτε περιορισμός θα αύξανε τις ήδη υψηλές τιμές και ενδεχομένως να αναγκάσει την National Grid να χρησιμοποιήσει το στρατηγικό απόθεμα παραγωγής άνθρακα, ανέφερε σε σημείωμά της η Aurora Energy Research.

Ο Aasland και ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Store συναντήθηκαν με τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες τη Δευτέρα το πρωί για να τους ενημερώσουν για την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Ολομέλεια ενδέχεται να ξεκινήσει νωρίτερα. Ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε επίσης ότι η ενίσχυση ενός προγράμματος για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τους αγρότες να καλύψουν το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα επισπευστεί για την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συμμετέχει στην ενιαία αγορά ενέργειας της Ευρώπης και οι κανόνες της ορίζουν ότι οι χώρες δεν επιτρέπεται να περιορίζουν τις ροές προς τους γείτονες για παρατεταμένες περιόδους. Οι περικοπές θα επιτρέπονται μόνο εάν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αν υπάρχει κάτι που δεν χρειαζόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή, είναι να υπονομεύσουμε τη συνεργασία και την προβλεψιμότητα του εμπορίου και της ροής ενέργειας από την οποία εξαρτάται η ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση», σχολίασε ο Toini Lovseth, επικεφαλής τομέα αγορών και πελατών στον βιομηχανικό όμιλο EnergiNorge.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τι δείχνουν τα λειτουργικά έξοδα – Αντιστάσεις στον πληθωρισμό, δαπάνες για τεχνολογία

Λιανεμπόριο: Ποια νέα όπλα βγάζει από τη φαρέτρα του για να κερδίσει το στοίχημα της ψηφιακής εποχής

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Αυξάνονται οι καταγγελίες για νοθείες – Μικρό καλάθι για Fuel Pass 2

gazzetta
gazzetta reader insider insider