ΣΕΒΕ: Οι ελληνικές εξαγωγές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν φέτος τα 45 δισ. ευρώ

Newsroom
Μοιράσου το
ΣΕΒΕ: Οι ελληνικές εξαγωγές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν φέτος τα 45 δισ. ευρώ
Αισιόδοξος ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- να ξεπεράσουν τα 45 δισ. ευρώ το 2022, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Αισιόδοξος ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- να ξεπεράσουν τα 45 δισ. ευρώ το 2022, «πιάνοντας» ήδη από φέτος τον στόχο για αύξησή τους στο 25% του ΑΕΠ, που έχει τεθεί για το 2025, διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), επιχειρηματίας Συμεών Διαμαντίδης.

«Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές "τρέχουν" με 35% στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 και η πορεία τους κρίνεται κάτι περισσότερο από θετική. Παρά το παγκόσμιο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας, οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν να κερδίζουν τις διεθνείς αγορές και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία. Αισιοδοξία ότι ο στόχος εξωστρέφειας -εξαγωγές αγαθών ως ποσοστό του ΑΕΠ- που έχουμε θέσει σε 25%, θα επιτευχθεί ήδη από το 2022 με τις εξαγωγές να ξεπερνάνε τα 45 δισ. ευρώ (σ.σ. το 2021 πραγματοποίησαν ιστορικό ρεκόρ, κλείνοντας στα 39,89 δισ. ευρώ). Ωστόσο, αυτό θα γίνει εάν και εφόσον συνεχιστεί ο υφιστάμενος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών και περιοριστούν τα προσκόμματα που έχουν εμφανιστεί τελευταία, όπως ο υψηλός πληθωρισμός. Οι εξαγωγείς εκφράζουν μεν αισιοδοξία για τις εξαγωγές, είναι δε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την έρευνα TCI ΣΕΒΕ-DHL για το πρώτο εξάμηνο του 2022», παρατηρεί ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ιδιοκτήτης της καινοτόμου εξαγωγικής επιχείρισης ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε, ο οποίος εξελέγη ομόφωνα στις 28 Ιουνίου, διαδεχόμενος τον επιχειρηματία Γεώργιο Κωνσταντόπουλο.

Συνεπεία της διεθνούς κατάστασης, οι πρώτες ύλες δεν είναι πάντα άμεσα παραδοτέες και το ενεργειακό κόστος για τις παραγωγικές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά. Πώς επηρεάζονται -πρακτικά- σε αυτό το σκηνικό οι Έλληνες εξαγωγείς; «Οι καθυστερήσεις από τη μία και η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών από την άλλη πλευρά συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ για τους εξαγωγείς. Η κανονικότητα δεν έχει επέλθει ακόμη στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες και όλα δείχνουν πως αυτό θα αργήσει να συμβεί. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων (της πανδημίας) στην Ανατολή, αλλά και η επικίνδυνη κλιμάκωση Κίνας- Ταιβάν- ΗΠΑ, συνιστούν ανησυχητικά σημάδια για την εξομάλυνση της κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως οι Έλληνες εξαγωγείς πρέπει να αυξήσουν τα αποθέματά τους εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και, δυστυχώς, αυτή μοιάζει να είναι η μοναδική λύση στην παρούσα φάση», επισημαίνει ο κ. Διαμαντίδης.

Τυχόν μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% θα έπληττε σημαντικά τις ελληνικές εξαγωγές

Ο ευρωπαϊκός Νότος είπε πρόσφατα «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15%, λόγω της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία. Πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις ελληνικές εξαγωγές η δυνητική επίδραση αυτού του «όχι» στην παραγωγικότητα της βιομηχανίας; «Μια τέτοια λύση (σ.σ. η μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15%) θα είχε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική βιομηχανία και ιδιαίτερα στη μεταποίηση με σημαντικές επιπτώσεις και στις ελληνικές εξαγωγές. Η μηχανή της ελληνικής βιομηχανίας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με αμείωτο ρυθμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ελλάδα δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεσή της στην πρόταση αυτή, υποστηρίζοντας την ελληνική κοινωνία και οικονομία, και ταυτόχρονα προτείνοντας το δικό της πλάνο προσαρμοσμένο στις δικές μας ανάγκες. Χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους πολίτες», υπογραμμίζει.

Υπερδιπλασιάστηκαν σε μια δεκαετία οι εξαγωγές προς Γαλλία, ΗΠΑ και Ισπανία- Νέοι εξαγωγικοί στόχοι η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, Ασία και Αφρική

Ποιες νέες αγορές «ξεκλειδώθηκαν» τα προηγούμενα χρόνια και ποιες νέες αγορές μπαίνουν στο «στόχαστρο» για την επόμενη πενταετία; «Αναμφίβολα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών. Ιταλία, Γερμανία και Κύπρος κατέχουν περίπου το 23,6% του συνόλου, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή το ποσοστό αυξάνεται σε 28,3%. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό για χώρες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα -όπως είναι πλέον και η Ελλάδα- να έχουν ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εξαγωγών και τη διατήρηση του ρίσκου από δυνητικούς κινδύνους σε χαμηλά επίπεδα. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε υπερδιπλασιάσει τις εξαγωγές μας σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ρουμανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία. Πέραν αυτών όμως, στοχεύουμε στην ανάπτυξη νέων συνεργειών με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες της Ανατολής όπως η Κίνα και η Ιαπωνία και φυσικά η Αφρική και ιδιαίτερα το υποσαχάριο τμήμα της. Και φυσικά εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους αρμόδιους φορείς», γνωστοποιεί ο κ. Διαμαντίδης.

Έκκληση προς τις επιχειρήσεις -με παρουσία του ΣΕΒΕ και στην 86η ΔΕΘ- για ν' αποκτήσουν το μακεδονικό σήμα

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, το brand name της Ελλάδας δέχτηκε σημαντικά πλήγματα την περασμένη δεκαετία, κυρίως με το Grexit και τα capital controls, «με μια κακή φήμη να μας ακολουθεί και να αποτελεί τροχοπέδη στη διεθνή μας δραστηριοποίηση. Χρειάστηκε περισσότερη προσπάθεια, αλλά το αλλάξαμε· πείσαμε τους δυνάμει πελάτες και συνεργάτες μας για την αξιοπιστία και τον επαγγελματισμό μας και σήμερα έχουμε χτίσει ένα ισχυρό brand name, το οποίο διευκολύνει και προάγει τις εξαγωγές. Πάνω σε αυτό το brand name θέλουμε να χτίσουμε και την ταυτότητα των προϊόντων και υπηρεσιών συγκεκριμένων περιοχών, με πρώτη και σημαντικότερη τη Μακεδονία. Γι' αυτό και ο ΣΕΒΕ έχει δημιουργήσει το σήμα των μακεδονικών προϊόντων, το οποίο έχει καταχωρηθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε., στο Αλικάντε. Με το σήμα, τα αγαθά και οι υπηρεσίες από την περιοχή της Μακεδονίας θα γίνουν ακόμη πιο αναγνωρίσιμα. Πιστεύουμε πολύ σε αυτήν την προσπάθεια, γι' αυτό και καλούμε όλες τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν το σήμα. Μάλιστα, στη φετινή ΔΕΘ θα είναι έτοιμο και το περίπτερό μας (περίπτερο 11, κύτταρο 5), όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω γι' αυτή την πρωτοβουλία», λέει.

Το 2023 δεν απέχει πλέον πολύ. Τι πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες εξαγωγείς, ώστε οι εξαγωγές να συνεχίσουν ανοδικά, περισσότερες επιχειρήσεις να μπουν στο παιχνίδι της εξωστρέφειας ευκαιρίας και όχι ανάγκης, και να μη χαθούν σημαντικές ευκαιρίες; «Οι επιχειρηματικές προκλήσεις της επόμενης πενταετίας είναι πραγματικά πολλές. Από τους δείκτες ESG στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εγρήγορση και προσαρμογή· αυτά τα δύο στοιχεία θα βοηθήσουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές και να κατακτούν νέες κορυφές εξωστρέφειας. Και έχοντας αυτές ως παράδειγμα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί εξωστρέφεια σημαίνει ανάπτυξη. Το μεγάλο στοίχημα του ΣΕΒΕ και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι να βάλουμε στο παιχνίδι της εξωστρέφειας όλο και περισσότερες επιχειρήσεις» σημειώνει ο κ. Διαμανατίδης και προσθέτει: «Ο στόχος που έχουμε θέσει στον ΣΕΒΕ για τη συμμετοχή των εξαγωγών αγαθών στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 25%. Μαζί με τις υπηρεσίες ο στόχος διαμορφώνεται σε 50% και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι και η κυβέρνηση συμμερίζεται τη θέση μας, αφού αποτελεί μέρος του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξαγωγών. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι το ζητούμενο είναι η παράλληλη ενίσχυση των εξαγωγών και της οικονομίας, και όχι η επίτευξη του στόχου μέσω της μείωσης του παρονομαστή, δηλαδή του ΑΕΠ. Τα πλήγματα από τις προηγούμενες κρίσεις ήταν πολλά και δύνανται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην επίτευξη του στόχου, αλλά το γεγονός ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε τον στόχο του 25% από το 2022, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:49

Προφυλακιστέος ο 34χρονος που εισέβαλε στο πάρκινγκ του Εφετείου

17:42

Διακοπές στην Πελοπόννησο; Το φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε!

17:40

Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 900 μονάδες - «Κλειδί» οι τράπεζες

17:30

Θετική στον κορονοϊό η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν

17:21

Handelsblatt: Οι ελπίδες της Κύπρου για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

17:11

Κομισιόν: Απορρίφθηκε το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή από την εισφορά φυσικού αερίου

17:01

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί έξω από νοσοκομείο στο Μέμφις - Έξι τραυματίες

17:00

O φαύλος κύκλος πληθωρισμού – φοροεσόδων έχει και τα... καλά του

16:54

Ted Baker: Συμφωνία εξαγοράς από την Authentic Brands Group αξίας 211 εκατ. στερλίνων

16:43

Νευρικότητα στην Wall Street, με την προσοχή στο λιανεμπόριο - Μεγάλη άνοδος για την Walmart

16:42

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ακροδεξιός κατήφορος της ΝΔ συνεχίζεται με σπασμένα τα φρένα

16:30

Μικρή άνοδος στη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Ιούλιο

16:29

Τουρκία: Υπεγράφη η συμφωνία παραλαβής της δεύτερης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία

16:25

Πυροσβεστική: Φωτιές σε Πρέβεζα και Τρίπολη - Ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα

16:14

Gazprom: «Απειλεί» με αύξηση κατά 60% των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου

16:05

ΗΠΑ: Πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

15:57

Ζελένσκι: «Πυρηνική τρομοκρατία» από τη Ρωσία - Τι συζήτησε με τον Μακρόν

15:52

Chainalysis: Κρυπτονομίσματα αξίας 1,9 δισ. δολαρίων «χάθηκαν» το πρώτο επτάμηνο του έτους

15:46

Κορονοϊός: Μείωση 27% σε θανάτους και κρούσματα - Στους 118 οι διασωληνωμένοι

15:42

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση στις ενάρξεις κατοικιών τον Ιούλιο

15:18

Θεοδωρικάκος για Έβρο: Η Ελληνική Αστυνομία προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

15:10

DW: Οι «χρυσές» επιχειρήσεις της πανδημίας σε κρίση

15:09

Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Κάηκαν 6,6 εκατ. στρέμματα - Έκταση ίση με το 50% της Βόρειας Ιρλανδίας

14:49

Σολτς: Αισιόδοξος για γρήγορη επικύρωση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

14:37

Γερμανία: Πτώση 15% στην κατανάλωση αερίου για το α' εξάμηνο

14:30

Προς έσοδα ρεκόρ βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός

14:29

Φινλανδία: 90% λιγότερες άδειες εισόδου σε Ρώσους από 1η Σεπτεμβρίου

14:19

Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που διανέμει δωρεάν προϊόντα υγιεινής

14:18

Walmart: Στα 152 δισ. δολάρια τα έσοδα στο β' τρίμηνο - «Στροφή» των καταναλωτών στα εκπτωτικά προϊόντα

14:03

Παρέμβαση Παυλόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την υπόθεση των παρακολουθήσεων