ΗΠΑ: Δεύτερη σερί επιβράδυνση της ανάπτυξης - Ύφεση σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο ορισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Δεύτερη σερί επιβράδυνση της ανάπτυξης - Ύφεση σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο ορισμό
Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι εντεινόμενες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οδήγησαν το ΑΕΠ σε μία πτώση 0,9% για το β’ τρίμηνο, ακολουθώντας την μείωση κατά 1,6% του α’ τριμήνου.

Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, «ακουμπώντας» πλέον τον διαδεδομένο ορισμό της ύφεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη.

Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι εντεινόμενες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οδήγησαν το ΑΕΠ σε μία πτώση 0,9% για το β’ τρίμηνο, ακολουθώντας την μείωση κατά 1,6% του α’ τριμήνου. Η εκτίμηση έρευνας του Dow Jones έκανε λόγο για άνοδο 0,3%.

Ένας δεύτερος συνεχόμενος επιβραδυνόμενος ρυθμός ΑΕΠ, πληροί τις προϋποθέσεις του ορισμού της ύφεσης, ανεξάρτητα από τις ασυνήθιστες συνθήκες μέσα στις οποίες συντελείται και ανεξάρτητα από τι θα αποφασίσει η Στατιστική Υπηρεσία, καθώς το ΑΕΠ είναι το πιο ευρύ μέτρο για την οικονομία και ενσωματώνει το συνολικό επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται κατά την επίμαχη περίοδο.

Καλύτερη εικόνα στην αγορά εργασίας

Σε αντίθετη τροχιά, οι αμερικανικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουλίου μειώθηκαν, αν και ο μέσος όρος 4 εβδομάδων συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο αριθμός των Αμερικανών που κάνουν αίτηση για πρώτη φορά ανήλθε στις 256.000 ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 255.000.

Το νούμερο ήταν χαμηλότερο κατά 5.000 από τις 261.000 της προηγούμενης εβδομάδας και συνιστά την πρώτη μείωση από την εβδομάδα της 25ης Ιουνίου. Ο μέσος όρος 4 εβδομάδων αυξήθηκε στις 249.250, το υψηλότερο από το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): «Ανοιχτά» όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις από τον Σεπτέμβριο - Δεν είμαστε σε ύφεση

ΗΠΑ: Στις 75 μονάδες βάσης η αύξηση των επιτοκίων της Fed - Νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider