Ιταλία: Υποβάθμιση των προοπτικών από την S&P λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας - Άνοδος για το 10ετές ομόλογο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Υποβάθμιση των προοπτικών από την S&P λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας - Άνοδος για το 10ετές ομόλογο
Το ρευστό πολιτικό σκηνικό θα μπορούσε να καθυστερήσει την Ιταλία από την υλοποίηση εφαρμογής των μέτρων για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Στην υποβάθμιση των προοπτικών για την οικονομία της Ιταλίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, επικαλούμενο την πολιτική αβεβαιότητα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Στην έκθεση τους, οι αναλυτές της S&P σημειώνουν πως η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία της χώρας και οι εθνικές εκλογές που θα γίνουν στις 25 Σεπτεμβρίου ενδέχεται να αποπροσανατολίζουν από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην ιταλική οικονομία, σε μια περίοδο μεγάλη αστάθειες εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Παράλληλα, το ρευστό πολιτικό σκηνικό θα μπορούσε να καθυστερήσει την Ιταλία από την υλοποίηση εφαρμογής των μέτρων για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, χρήματα τα οποία υπολογίζονται στο 7,6% του ιταλικού ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια των παραπάνω, η S&P υποβάθμιση τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας σε «σταθερές» από «θετικές», διατηρώντας παράλληλα την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα ΒΒΒ/Α-2.

Η αντίδραση των ομολόγων

Μετά από την ανακοίνωση του οίκου, η απόδοση στο κρατικό ιταλικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε έως και 11 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 3,45% έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Ιουνίου, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Θα μπει σε ύφεση η Ευρωζώνη στο β' εξάμηνο

Η Fed μπορεί να εκπλήξει τις αγορές με την επιθετικότερη στάση της

gazzetta
gazzetta reader insider insider