Η Fed μπορεί να εκπλήξει τις αγορές με την επιθετικότερη στάση της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fed μπορεί να εκπλήξει τις αγορές με την επιθετικότερη στάση της
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια επιπλέον 75 μονάδες βάσης, εκπλήσσοντας τις αγορές και ηχώντας έτι ακόμη πιο «αδίστακτη» ως προς τη σύσφιξη της πολιτικής της. 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να αυξήσει σήμερα τα επιτόκια επιπλέον 75 μονάδες βάσης, εκπλήσσοντας τις αγορές και ηχώντας έτι ακόμη πιο «αδίστακτη» ως προς τη σύσφιξη της πολιτικής της.

Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα ακουστεί ως «hawkish» ή με έναν τρόπο που θα δείχνει την αποφασιστικότητά της να αυξήσει τα επιτόκια τόσο, όσο χρειάζεται προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων στις 21:00 ώρα Ελλάδας και ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 21:30. Μια αύξηση 75 μονάδων βάσης, θα οδηγούσε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος 2,25% - 2,5%. Η Fed άρχισε να ανεβάζει τα επιτόκια τον Μάρτιο, όταν το εύρος του επιτοκίου της, ήταν μεταξύ 0 έως 0,25%.

Οι επενδυτές θα αναμένουν τυχόν ενδείξεις από τον Πάουελ ως προς το ποιες κινήσεις θα ακολουθήσει η Fed μετά την επόμενη συνάντησή της τον Σεπτέμβριο. Για κάποιο διάστημα στη διάρκεια αυτού του μήνα, οι επενδυτές προετοιμάζονταν ακόμη και για μια άνοδο ολόκληρης μονάδας, αλλά οι αξιωματούχοι της Fed υποβάθμισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Νομίζω ότι πρόκειται να επιδείξουν λίγη περισσότερη ακόμα επιθετικότητα τον Σεπτέμβρη. Απλώς δεν βλέπουν πρόοδο με τον πληθωρισμό», σχολιάζει ο Jim Caron, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος στην Morgan Stanley Investment Management.

Μια ανακοίνωση διπλής ανάγνωσης

Η Fed ενδέχεται να παράσχει φρέσκο σχολιασμό για την οικονομία, αναγνωρίζοντας ίσως την επιβραδυνση της.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Μellon Vincent Reinhart εκτιμά ότι, ενώ ο Πάουελ θα αναγνωρίσει βραδύτερη ανάπτυξη, θα πει επίσης ότι υπάρχει μια θεμελιώδης υποστήριξη στην οικονομία. Η αγορά εργασίας είναι ακόμα ισχυρή αν και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας έχουν αρχίσει να αυξάνονται.

«Νομίζω ότι πρόκειται να είναι μια ανάμεικτη δήλωση. Θα μιλήσει για το ότι η οικονομία θα γνωρίσει ένα ακόμα τρίμηνο πτώσης του πραγματικού ΑΕΠ», είπε ο Reinhart.

Η διήμερη συνάντηση της Fed ολοκληρώνεται την παραμονή της ανακοίνωσης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος την Πέμπτη, το οποίο αναμένεται από μερικούς οικονομολόγους να παρουσιάσει συρρίκνωση στο β' τρίμηνο. Αυτό θα σημαίνει ότι η οικονομία μπορεί να οδεύει προς την ύφεση -και κάποιοι πιστεύουν ότι τεχνικά θα είναι σωστός ένας τέτοιος χαρακτηρισμός επειδή θα είναι το δεύτερο αρνητικό τρίμηνο.

Εν τούτοις, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας χρησιμοποιεί άλλα κριτήρια για να προσδιορίσει την ύφεση, και δεν πρόκειται να την ανακηρύξει ακόμα, είπε ο Reinhart.

Ακόμα και έτσι, ορισμένοι traders στοιχηματίζουν ότι η Fed τελικά θα προκαλέσει ύφεση με την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής. Ο Πάουελ αναμένεται να τονίσει εκ νέου το μονοπάτι αύξησης των επιτοκίων που ακολουθεί η Fed, και αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως «hawkish» στάση.

«Θα μιλήσει για την καλυτέρευση του κύκλου τον επόμενο χρόνο», είπε ο Michael Schumacher, ο διευθυντής της στρατηγικής επιτοκίων της Wells Fargo. «Η αγορά προεξοφλεί ένα πολύ γρήγορο τέλος στον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων. Αυτό απλώς δεν είναι ρεαλιστικό. Νομίζω ότι θα ακουστεί στα αλήθεια hawkish».

Και η αγορά παραγώγων όμως στην πραγματικότητα έχει μια παρόμοια εκτίμηση με την υπόλοιπη αγορά, ως προς την πολιτική της Fed για την επόμενη χρονιά. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αρχίσει να κόβει τα επιτόκια την επόμενη άνοιξη, αφού πρώτα ανεβάσει το επιτόκιο στο 3,4% ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο πληθωρισμός δεν πέφτει

Για την ώρα, ο υψηλός πληθωρισμός θα διατηρήσει την αυξητική τάση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 9,1% τον Ιούνιο, ο υψηλότερος πληθωρισμός καταναλωτή από τον Νοέμβριο του 1981.

«Πρέπει να δούμε πρώτα τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρεί», λέει ο Caron. «Για μένα, αν αυτό είναι ένα σημαντικό κατώφλι για αυτούς τότε θα συνεχίσουν να είναι επιθετικοί. Θα μπορούσαν να το επικοινωνήσουν. Και αυτό θα ακουστεί hawkish».

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,7% τον Ιούνιο, από 0,6% τον Μάιο.

Εάν η Fed ακουστεί πιο «επιθετική», ενδέχεται να προκαλέσει την άνοδο των αποδόσεων ομολόγων μικρότερης διάρκειας αλλά και την πτώση των μετοχών μετά τη συνεδρίαση, εκτιμά ο Caron. Αν τα μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα, όπως τα δεκαετή συνεχίσουν να πέφτουν υπό τον φόβο της ύφεσης, η καμπύλη των αποδόσεων μπορεί να αναστραφεί ακόμα περισσότερο.

Πολλές φωνές στην Fed

H Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος στο KPMG, είπε ότι η δουλειά του Πάουελ θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από την στιγμή που υπάρχουν διιστάμενες απόψεις στην Fed σε σχέση με το αν θα ανέβουν λιγότερο ή περισσότερο τα επιτόκια.

«Πρόκειται να υπάρξει αρκετή συζήτηση μέσα στην Fed. Έχεις ξαφνικά πολλές φωνές. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται πλήρως και έχεις περισσότερους επικεφαλής της Fed», είπε.

Ο Πάουελ ίσως είναι ακόμα πιο ασαφής από ό,τι ήταν στη τελευταία συνάντηση αφήνοντας τις επιλογές του ανοιχτές σε σχέση με τον Σεπτέμβρη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider