Ευρώ: Δεν απέφυγε οριστικά το 1 προς 1 με το δολάριο - Θα πέσει κάτω και από αυτό, λένε αναλυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρώ: Δεν απέφυγε οριστικά το 1 προς 1 με το δολάριο - Θα πέσει κάτω και από αυτό, λένε αναλυτές
Το ευρώ αναπήδησε από το χαμηλό των 1,00003 δολαρίων την Τρίτη,  το πιο αδύναμο σημείο του από το 2002, και διατηρείται περίπου στα 1,003 δολάρια.

Μπορεί το ευρώ να κατάφερε προς στιγμήν να «ξεφύγει» οριακά από την ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο (την οποία «άγγιξε» χθες πριν καταφέρει να απομακρυνθεί ελάχιστα από αυτήν) ωστόσο αναλυτές προβλέπουν μια πορεία διολίσθησης για το νόμισμα της Ευρωζώνης που θα το φέρει να διαπραγματεύεται ακόμα και πολύ κάτω από αυτό το όριο.

Το ευρώ υποχώρησε στα 0,9998 δολάρια έναντι του δολαρίου την Τρίτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002, ενώ έκτοτε σημείωσε άνοδο διαπραγματευόμενο περίπου στα 1,003 δολάρια. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να δεχθεί νέα πίεση σύντομα, ιδιαίτερα εάν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για πιο επιθετικές κινήσεις της Fed.

Η ζήτηση για assets-«ασφαλή καταφύγια» όπως το δολάριο είναι απίθανο να υποχωρήσει εν μέσω σκοτεινών προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η εικόνα στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ζοφερή, δεδομένων των φόβων ότι η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση και να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια, μια σημαντική υπονόμευση για το νόμισμα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες διάσπασης κάτω από την ισοτιμία είναι υψηλότερες από μια υλική ανάκαμψη», έγραψαν οι αναλυτές της ING Bank σε σημείωμα τους.

Η Nomura, η UBS και η BCA βλέπουν το ευρώ να πέφτει έως και στα 0,90 δολάρια μέχρι το χειμώνα στο δυσμενέστερο σενάριο. Έχει ήδη υποχωρήσει σχεδόν 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος.

Τεχνικά, όπως τονίζουν οι αναλύσεις, οι πτωτικές ενδείξεις δείχνουν ότι η κίνηση κάτω από την ισοτιμία παραμένει η βασική περίπτωση.

Κοινά δεινά με την λίρα

Το ενιαίο νόμισμα αγωνίζεται ακόμη και να διατηρηθεί έναντι της λίρας, την στιγμή που η Βρετανία παλεύει με την πολιτική αβεβαιότητα, τον απόηχο του Brexit και τον ισχυρό πληθωρισμό. Δηλαδή με μια προοπτική τόσο δυσοίωνη που ώθησε τους αναλυτές της BofA να προειδοποιήσουν για μια υπαρξιακή κρίση για τη στερλίνα.

Το ευρώ σημείωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του έναντι της λίρας από τον Μάρτιο την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε έχει υποχωρήσει περαιτέρω στις 84,20 πένες περίπου. Έλαβε μια μικρή ώθηση την Τετάρτη μετά από σχόλια του διοικητή της BoE, Άντριου Μπέιλι, που υπαινίχθηκε για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, σκαρφαλώνοντας έως και 0,4% στα 1,1936 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά Ντε Γκαλό: Δεν είναι το ευρώ αδύναμο. Είναι το δολάριο ισχυρό

Το ευρώ ίσο με το δολάριο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Σε χαμηλά 20 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider