Αέριο: «Παγώνει» η λειτουργία του Nord Stream από τη Ρωσία - Ανησυχία στην ΕΕ για την αποκατάστασή της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: «Παγώνει» η λειτουργία του Nord Stream από τη Ρωσία - Ανησυχία στην ΕΕ για την αποκατάστασή της
Η ροή σταματά σήμερα για λειτουργίες συντήρησης και θεωρητικά θα ξαναρχίσει σε 10 ημέρες.

Σε αναστολή λειτουργίας και προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη προχωρά από τη Δευτέρα ο αγωγός Nord Stream, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία καθώς μεταφέρει περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου κάθε χρόνο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η ροή επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) για λειτουργίες συντήρησης και, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου.

Φόβοι για την αποκατάσταση

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Κάτι τέτοιο θα κλιμακώσει την κρίση του φυσικού αερίου που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά και έχει πυροδοτήσει έκτακτα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μη αποκατάστασης της ροής του φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους», δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ο Klaus Mueller, επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής του κλάδου ενέργειας.

Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για να την αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο.

Όμως, πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και η Μόσχα αντιδρώντας ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, κάτι που θεωρείται κίνηση αντιποίνων στην Ευρώπη.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Η Ευρώπη, η οποία λαμβάνει το περίπου 40% του αερίου της μέσω ρωσικών αγωγών, προσπαθεί να μειώσει γρήγορα την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ως απάντηση στην πολύμηνη σύγκρουση του Πούτιν στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καναδάς: Επιστρέφει στη Ρωσία επισκευασμένες τουρμπίνες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1

gazzetta
gazzetta reader insider insider